Hoppa till huvudinnehållet

”Vi måste se oss som planetskötare istället för planetätare”

Publicerad:
Magnus Carlson och Johanna Stål samtalade om vad man kan göra för att leva mer hållbart.
Magnus Carlson och Johanna Stål samtalade om vad man kan göra för att leva mer hållbart. Foto: Amelie Länsberg Rylander

Många känner igen Magnus Carlson från musikscenen men han är också författare. Under fredagen bjöd han och Johanna Stål, journalist och författare, på ett samtal om hållbarhetsfrågor, ett ämne som de båda brinner för.

Det var Studiefrämjandet Skaraborg och Skövde Kulturhus som stod som arrangörer och eftersom Johanna jobbar på Studiefrämjandet tyckte hon det kunde vara ett bra sätt att uppmärksamma deras hållbarhetsfestival och deras arbete med hållbarhetsfrågorna. När det började hade ett 70-tal personer kommit till Skövde Kulturhus, senare anslöt fler via länk.

Utgångspunkten för evenemanget var den bok som Magnus och Johanna skrev tillsammans. Boken heter En annan framtid - Magnus Carlsons hållbarhetsresa, den gavs ut för ungefär ett år sedan.

Magnus berättade att han alltid haft ett stort intresse för natur. När så klimatdebatten blossade upp för några år sedan började han fundera på vad han själv kunde göra för att bidra till ett mer hållbart klimat. Han började söka information och fakta och som ett led i det kontaktade han och bokförlaget Bonniers Johanna med en förfrågan om att skriva en bok tillsammans.

– Det blev en bok för jag ville själv veta mer om det här, sade Magnus senare. Jag ville bara veta vad som är viktigt att tänka på som jordbo.

Magnus menade att när man pratar om hållbarhet måste man komma ihåg att det dels handlar om djur och natur, miljöförstöring och hur vi sköter om jordklotets naturresurser, dels handlar det om utsläpp av växthusgaser.

– Människan är ju herre på täppan på jorden men vi klarar oss inte utan allt det andra, menade Magnus. Vi måste bli bättre på det. Vi måste se oss som planetskötare istället för planetätare.

Börja med dig själv

Magnus Carlson tycker att man ska börja med sig själv i hållbarhetsomställningen.
Magnus Carlson tycker att man ska börja med sig själv i hållbarhetsomställningen. Foto: Amelie Länsberg Rylander

Magnus höll med om att omställningen till ett mer hållbart liv kan vara svår men att man kan börja med sig själv.

– Först måste man börja med en insikt att man tror på det, sade Magnus. Sedan måste man komma på vad man kan göra och framför allt vad man vill göra. Det är upp till var och en. Det enklaste är att börja titta på sig själv, hur man själv lever.

Han berättade hur han själv, utöver kunskapssökandet, också ändrade sina rese- och matvanor för att göra ett mindre klimatavtryck. Han uppmanade också publiken att hitta alternativa vägar.

– Allt som genererar utsläpp i ens liv finns det andra alternativ till, menade Magnus. Det gäller ju bara att hitta och välja dem.

Artikeltaggar

HållbarhetJohanna StålKulturhuset i SkövdeMagnus CarlssonMiljöSkaraborgSkövdeStudiefrämjandet

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.