Krishanteringsrådet åter samlat

Läsarnas
PUBLICERAD:
Krishanteringsrådet Östra Skaraborg kunde samlas för första gången sedan våren 2019. Krishanteringsrådet grundar sig i kommunernas geografisk områdesansvar enligt lag om extraordinär händelse i fredstid och höjd beredskap.

Vid sammankomsterna med krishanteringsrådet samlas flera aktörer som bedöms kunna komma att ha en ledande roll vid en kris eller under höjd beredskap i vidaste bemärkelse. I huvudsak sätts agendan de ingående kommunernas säkerhetssamordnare med visst stöd av räddningstjänsterna.

Innehållet vid höstens möte spände över hela hotskalan. Mötet inleddes med att förbundsdirektören Mikael Wallin orienterade om pågående förändringar inom räddningstjänstområdet, där den största förändringen utgörs av skapandet av ständigt bemannade ledningssystem.

Länsstyrelsen redovisade pågående arbete med sin plan för civilt försvar. I stora delar är planen nu ute på bred remiss med syfte att de delar som är färdigställda ska kunna antas under våren. Planen omfattar många bilagor som befolkningsskydd och räddningstjänst, utbildningsverksamhet och barnomsorg samt undanförsel och förstöring och mycket mer.

Härefter orienterade Försvarsmaktens representant om dagsaktuellt läge inom Skövde garnison och Militär område Väst. En nyhet var att garnisonen kommer att utgöra ett över tid bemannat depåförband även sedan övriga delar mobiliserat och lämnat Skaraborg.

Slutligen redogjordes för vad som kan hända om betalningssystemet kraschar. Särskilt fokus har skett mot kortbetalning och swish. Förslag på åtgärder som skulle kunna lindra konsekvenserna utgörs av att kunna erbjuda konsumenterna flera alternativa betalningssätt, verka för att begränsa svängningarna i varuflöden, löpande kommunicera frågor kring kontinuitet och tillgänglighet samt planera för att snabbt kunna inkalla extrapersonal för att skapa trygghet.

Deltagarna genomförde också en form av workshop där olika krisberedskapsfrågor hanterades inom ramen för sammansatta grupper.

Föreläsarna fr.v. Patrik Lindelöf Försvarsmakten, Mikael Wallin räddningstjänsten, Annika Löfgren-Lundqvist länsstyrelsen och Joeri van Laere Högskolan i Skövde.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.