Hoppa till huvudinnehållet

Sanna har skapat sin egen oas i trädgården: ”Jättemysigt”

Publicerad:
Reporter Roland Svensson
Roland Svensson
roland.svensson@sla.se
 Sanna Bergström och katten Sotis njuter av att mysa i växthuset.
Sanna Bergström och katten Sotis njuter av att mysa i växthuset. Foto: Roland Svensson

Det är inne att vara ute. Trenden med att skaffa eget växthus har växt till sig än mer under pandemin - vare sig det gäller att skapa ett uterum att trivas i - eller mest för odling av egna grönsaker. Sanna Bergström har skapat sin egen oas i villaträdgården. ”Det är familjens uterum och det är väldigt mysigt”

– Jag har alltid velat ha ett växthus och när vi tog bort lekstugan i trädgården blev det en perfekt plats att bygga växthuset på, säger Sanna Bergström.

Sanna är utbildad som inredare, har arbetat som dekoratör och nu som koordinator på ett fastighetsmäklarkontor i Skövde. Men intresset och blicken för inredning har funnits med sedan unga år.

– När jag var liten möblerade jag nog om mitt rum tre gånger i veckan, så intresset för hem och inredning har alltid funnits.

Växthuset med sina knappt åtta kvadrat smälter väl in i den lummiga trädgårdsmiljön på Norrmalm. Huset från 1948 har byggts om och till, bland annat med ett stort allrum, där man kan blicka ut över trädgårdens gamla fruktträd och växthuset.

– Istället för att bygga in altanen valde vi ett växthus, det blev riktigt lyckat och vi använder det väldigt mycket. Vi tittade runt på många olika typer av växthus, men inte bara för odling. Vi tänkte det mer som ett uterum för familjen, våra vänner och barnens kompisar.

Uterum med hög mysfaktor, citronträdet trivs också i växthuset.
Uterum med hög mysfaktor, citronträdet trivs också i växthuset. Foto: Roland Svensson

Takhöjden var det som fick fälla avgörandet när Sanna och hennes familj bestämde sig för vilken hustyp man skulle bygga. Med en höjd på 1,80 meter vid väggens långsidor kan de flesta röra sig i växthuset utan att klippa i huvudet.

– Man kan röra sig där och det fungerar som ett uterum där vi grillar, spelar spel eller bara sitter och myser, särskilt när det regnar och man sitter där med en kopp the. Ett uterum förlänger ju sommarkvällarna och känslan blir att man sitter utomhus.

När det är odlingssäsong har Sanna satsat på krukor med blommande växter och grönsaker; tomat, chili, gurka och honungsmelon har mognat till i växthuset. Utanför har bygget ramats in med kryddor och jordgubbar i platsbyggda odlingslådor.

Istället för marksten eller cementplattor lades ett mer behagligt trallgolv på plats i växthuset. Sköna möbler, filtar och belysning adderar till mysfaktorn i växthuset.

– Vi grävde ut jättemycket, lade ned markduk och fyllde upp med gårdsgrus. Odlingslådorna är byggda med impregnerat virke som vi klädde invändigt med byggplast, berättar Sanna och ger tips inför växthusköpet.

– Titta på utbudet och vad olika leverantörer har att erbjuda och läs gärna recensioner på nätet, fundera på vad tanken är med växthuset. Är det för enbart odling eller bara som en mysplats.

Växthuset har fått en egen liten gård som ramas in med impregnerat virke.
Växthuset har fått en egen liten gård som ramas in med impregnerat virke. Foto: Roland Svensson

Växthuset har dragit till sig många nyfikna blickar, både på plats och inte minst på Sannas Instagramkonto som många följer.

– Folk har varit framme och kikat vid staketet och frågat hur vi byggt, på Instagram är det många som följer och tittar på bilderna från växthuset. Pandemin har väl gjort att fler fått intresse för uteliv och odling, så det är ju ändå något som är positivt.

Eget växthus har legat högt på mångas önskelista redan långt före pandemin - som i sin tur satte igång ett frenetiskt byggande av altaner och andra projekt i de svenska hemmen. Många fick även nyvaknat intresse för hemodling eller att boa in sig och göra hemmet till en plats för avkoppling och fritid.

Trenden med eget växthus eller ett orangeri är i full fart, bland annat genom olika trädgårdsprogram på tv och via sociala medier. Och prisbilden varierar kraftigt - allt ifrån några tusenlappar för ett odlingsväxthus i plast och till lyxiga orangerier för flera hundratusen kronor.

– Ett växthus kan fungera både för hobbyodling och som en mysplats, en frizon i tillvaron med sin egen lilla hörna i trädgården, menar Sanna Bergström.

Trallgolv ger en annan känsla än marksten, menar Sanna. Takhöjden gör att det inte känns trångt i växthuset.
Trallgolv ger en annan känsla än marksten, menar Sanna. Takhöjden gör att det inte känns trångt i växthuset. Foto: Roland Svensson
Lampor och tända ljus gör kvällen mysig i växthuset.
Lampor och tända ljus gör kvällen mysig i växthuset. Foto: Privat

Artikeltaggar

Hus och hemTrädgårdVäxthus

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.