Hoppa till huvudinnehållet

Prislappen steg till 74 miljoner – därför blev jättetaket dyrare

Publicerad:
Taket över isbanan Billingens isbana är klart, men bygget blev 13 miljoner dyrare än beräknat. Torbjörn Bergman (M) säger att fördyringen ryms inom Billingeprojektets budget. Foto: SLA/ARKIV

Taket över Billingens bandybana blir betydligt dyrare är planerat. 73,7 miljoner kronor ser slutnotan ut att landa på för skattebetalarna. Det är 20 procent mer än beräknat.

Orsakerna är flera. Redan i våras stod det klart att kostnader för sprängning, fundament och förankring i berget blir högre än den första kalkylen.

Ytterligare 4,8 miljoner kronor beviljades till projektet redan i mars, men under sommaren steg kostnaderna än mer på grund av leveransförseningarna och dåligt väder. De stora limträbågarna från Moelven levererades inte i den takt som planerats uppger Skövde kommuns projektledare Peter Sundell.

Dålig väder

Under andra hälften av sommaren var vädret sämre med regn och blåst vilket ledde till förseningar i arbetet enligt Sundell. Arbetskostnader i form av övertider och hyra av maskiner samt ställningar spräckte budgeten.

Prognosen pekar i dag på att den slutliga prislappen landar på 73,7 miljoner kronor. Det är nästan 13 miljoner kronor mer än de ursprungliga 61 miljoner kronor som kommunfullmäktige beviljade i november 2020.

"Inte kul"

– Det är inte kul att det ser ut så, men det är vad det har kostat. Bygget har blivit mer komplicerat på grund av förutsättningarna i berget och förseningarna, men de har också varit svårt att förutsäga, säger Sundell.

Enligt honom har kommunen till viss del fått kompensation av leverantören för förseningen av limträbågarna.

Taket byggs inom ramen för den partneringentreprenad som Skövde kommun har med byggjätten Peab. I praktiken innebär det att taket har uppförts på löpande räkning.

Att parterna var överens om den första kalkylen om 61 miljoner kronor spelar ingen roll. Kommunen får ta hela kostnaden för fördyringen.

Vissa arbeten pågår fortfarande och bland annat ska högtalarsystem monteras, men till den 9 november ska allt vara klart säger Sundell.

74 miljoner kronor är en tredjedel av vad Karlstad kommun satsar på att bygga tak över Tingvalla. För 210 miljoner kronor byggs Sverige största isyta under tak. Här ingår dock en hel anläggning, inklusive läktare och omklädningsrum

Spenderat 243 mkr

Servicenämndens ordförande Torbjörn Bergman (M) säger att fördyringen inte kommer kräva några extra politiska beslut.

– Vissa projekt får avvikelser åt ena eller andra hållet. I det här fallet finns det förklaringar och avvikelsen ryms inom ramen för hela Billingeprojektet. Vi får ett vackert och funktionellt tak istället för en plåthangar. Taket skapar också möjligheter till evenemang året runt, säger Bergman.

Med takbygget avslutas ytterligare en pusselbit i satsningen på Billingens fritidsområde. Kommunen har nu investerat 242,6 av de 288 miljoner som kommunfullmäktige totalt har anslagit i investeringsmedel.

LEDAREN: Ett tak med stora möjligheter

Hotellet släpar

Det som återstår enligt de ursprungliga planerna är utbyggnaden av Billinge-backen (beräknad till cirka 145 miljoner), men när och om den kommer att genomföras är oklart. Kommunen har ett avtal med de norska hotellägarna som lovat en satsning på kongressbyggnad och nya rum.

Hotellets utbyggnad är högst osäker och därför avvaktar kommunen med backen.

Fakta: Har investerat 242,6 av 288 miljoner kronor:
DelprojektInvesteringsbudgetPrognosStatus
Billingebadet7 mnkr7 mnkrKlart
Konstsnöspår51 mnkr49 mnkrKlart
Infrastruktur23 mnkr28 mnkrPågående
Cykelparker3 mnkr3 mnkrKlart
Billingecentret55 mnkr61 mnkrKlar
Tak Arena Billingen61 mnkr73,7 mnkPågående
SM-spår4,4 mnkPågående
Utredningar byggherrekostnader16,5 mnkrEv. åtgärder efter vattendom
Totalt:288 mnkr242,6 mnkrKvar: 45,4 mnkr
Slutnotan för Billingen kan bli över 350 miljoner

Artikeltaggar

BillingehusBillingenBostad och byggenEkonomiKommunfullmäktigeServicenämndenSkövdeSkövde BandySkövde kommun

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.