Motorkrönika: Nu ska jag visa dem ön (eller GGN åtminstone!)

Publicerad:

Jag älskar motorsport. Motocross och enduro. Och jag njuter av såväl tävlingar och träningar på plats – så ofta det bara går. Det är nästan lika kittlande varje gång grinden faller eller tiderna börjar rulla in. Men det finns några race som kittlar lite extra.

Ett sådant väntar på lördag.

Försäsongens första träning är ett typiskt extra kittligt tillfälle (och helst ska det ske i Belgien eller Italien). Motocrossens SM-premiär är en annan stående favorit, och VM-deltävingen i Uddevalla så klart. Om vi pratar enduro är Novemberkåsan en riktigt fin klassiker, och så det som väntar i helgen: Gotland Grand National.

Jag har varit där några gånger tidigare, och nu är det dags igen. Men det blir annorlunda i år. Mitt resesällskap består av en trio som aldrig har upplevt GGN på plats tidigare – eller ens speciellt mycket enduro live alls faktiskt. Och som jag ser framemot att få visa dem!

Hästskon. Älskade Hästskon!
Hästskon. Älskade Hästskon! Foto: Sören Andersson/TT

Vi ska stressa ner till starten på Tofta skjutfält för att se lampan slå om till grönt och höra ljudet av den orimligt stora mängden motorcyklar som drar iväg. Vi ska, precis som alla andra på hela Gotland, trängas i Hästskon för att se det bästa. Vi ska nörda ner oss i detaljer och tider vid varvning och i serviceslingan. Efteråt ska vi analysera favoriternas fall och överraskningarnas framgångar.

Eller nåväl, jag kommer ju göra allt detta – som den sanna nörd jag är – och så hoppas jag att min trio hänger med mig, fixar fika och i alla fall har en himla härlig helg. Oavsett hur mycket (eller lite) de bryr sig om hur det går för våra Skaraborgsförare i årets GGN.

Matilda efter GGN-skrällen: "Åkte mest dit för att ha kul"

Vilka jag håller som favoriter undrar ni. Enkelt tycker jag. Micke Persson på herrsidan.

Karlskogaföraren, tillika den svenske mästaren imponerade enormt under Six days för inte så länge sedan och är regerande mästare i GGN. Min gissning är att ingen kommer kunna köra ifrån Micke P på Gotland på lördag. Om någon annan ska kliva överst på prispallen tror jag att det krävs ett motorras eller liknande på Perssons KTM.

Skövdeföraren mot segern på Gotland: ”Ska ge allt”
Så här såg det ut när Albin Elowson vann GGN 2018.
Så här såg det ut när Albin Elowson vann GGN 2018. Foto: Sören Andersson/TT

I kampen om topplaceringarna bör ju ändå Skövdes Albin Elowson nämnas. Om jag ska kasta in ytterligare några namn så säger jag Emil Berggren, Even Heibye, Robert Kvarnström och Filip Bengtsson. Och så Falköpingsjuniorerna Max Ahlin och Oskar Ljungström förstås.

Skrällseger med FMCK Skövde i topp på Gotland

Fjolårets damsegrare (tillika stora och imponerande skräll) – FMCK Skövdes Matilda Ahlström – får vi tyvärr inte se på startlinjen i år.

Skrällvann i fjol – startar inte i år: ”Varit en berg- och dalbana”

Jag lägger istället mina slantar på Hanna Berzelius. En lågoddsare och en klar favorit till segern. Den grymma Linköpingsföraren tog sitt sjunde raka(!!) SM-guld i höstas och var tvåa bakom Ahlström på Gotland i fjol.

Joker i damklassen i år? FMCK Skövdes Ella Bengtsson säger jag, med en liten förhoppning om en ny skräll och en ny Skövdeseger i år!

Artikeltaggar

MotorkrönikaMotorsport

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare