Hoppa till huvudinnehållet

Pressade Skövdeföretagare på miljoner – riskerar sju års fängelse

Publicerad:
Om brottsoffren inte betalade skulle de utsättas för våld - två Skövdebor dömdes i den omfattade utpressningshärvan och nu kräver åklagaren skärpta straff.
Om brottsoffren inte betalade skulle de utsättas för våld - två Skövdebor dömdes i den omfattade utpressningshärvan och nu kräver åklagaren skärpta straff. Foto: TT/SLA/Arkiv

Huvudmannen i den uppmärksammade utpressningshärvan där bland andra en Skövdeföretagare tvingades betala över två miljoner kronor riskerar nu skärpt straff. Åklagaren yrkade i hovrätten på sju års fängelse för honom.

För ett år sedan spanade polisen på två Skövdebor, då handlade det om misstanke om narkotikabrott. Det brottet har funnits med under hela rättsprocessen, men det som fått mest uppmärksamhet är hur ärendet även växte med helt andra brottsmisstankar - utpressning.

Utpressningsfallet tas upp i hovrätten

Hotade med våld

Under hot om våld ska brottsoffren ha tvingats överlämna pengar och värdeföremål. En av de drabbade, en Skövdeföretagare, tvingades göra totalt tiotalet överföringar på sammanlagt två miljoner kronor.

Huvudmannen, en 42-årig Skövdebo, dömdes i Skaraborgs tingsrätt i somras till fem års fängelse för bland annat ett fall av grov utpressning, två fall av utpressning, olaga frihetsberövande och narkotikabrott. En 44-årig kompanjon till honom dömdes bland annat för grov utpressning, ett fall av utpressning, olaga frihetsberövande och narkotikabrott till fängelse i tre år.

En man och en kvinna i samma ärende friades för medhjälp till grov utpressning, men dömdes till fängelse för andra brott.

Fängelsestraff för grov utpressning

”Anspelade på våldskapital”

Fallet gick vidare till Göta hovrätt, där har den fem dagar långa rättegången nu avslutats. Vice chefsåklagare Jenny Karlsson yrkade bland annat att 42- och 44-åringen, som nekat till brott, ska dömas för ytterligare fall av grov utpressning.

– I tingsrätten blev det bara grov utpressning för den delen som rörde Skövdeföretagaren, i övriga fall blev det utpressning av normalgraden. Jag anser att det det ska bedömas som grovt brott även i övrigt med tanke på att männen har anspelat på ett våldskapital, säger Karlsson.

Kan bli långa fängelsestraff för utpressningsliga

”Sju års fängelse”

Åklagaren yrkar därmed även att påföljden blir hårdare.

Brottsoffer: ”Om jag berättade för någon skulle en anhörig dödas”

– Jag yrkar att 42-åringen döms till sju års fängelse istället för fem och jag anser att hovrätten ska lägga på sex månader för 44-åringen.

42-åringen ska vara fortsatt häktad tills dom meddelas den 10 november.

Artikeltaggar

Brott & blåljusGöta hovrättGrov utpressningOlaga frihetsberövandeSkaraborgs tingsrättSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.