Hoppa till huvudinnehållet

Cancerdrabbad familj fick stöd av Projekt 322

Publicerad:
Oscar Bernesand med föräldrarna Mårten och Carina och bror Victor, deltog när Projekt 322 fyllde tio år på Knistad. Foto: Roland Svensson

För tre år sedan vändes livet upp och ner för familjen Bernesand när yngste sonen Oscar fick sitt cancerbesked. Nu är behandlingen avslutad - men under tiden fick familjen stöd och hjälp av föreningen Projekt 322. ”Det var ljusglimtar som vi verkligen uppskattade”.

Projekt 322 är en ideell förening som vill underlätta livet för familjer med cancersjuka barn och sätta guldkant på tillvaron under tiden på sjukhus och cancerbehandlingen. Tårtkalas, presenter, studiebesök eller besök på nöjesparker och hotellövernattningar är några av föreningens aktiviteter som drabbade familjer kan få del av.

Vid tisdagens gala på Knistad samlades in pengar till föreningens verksamhet. Avgiften för middagen med drygt 90 gäster gick helt och hållet till föreningskassan. Dessutom medverkade artisterna Johanna Beijbom, Martin Almgren och Showkanalen helt ideellt. Hotellets personal arbetade gratis och en hel del prylar som företag skänkt auktionerades ut.

– Vi fick hela 100 000 kronor och det är vi jättetacksamma för, pengarna kommer göra stor nytta, säger Tomas Lind, som startade Projekt 322 för tio år sedan.

Drabbande cancerbesked

Kalmarfamiljen Bernesand, Oscar, Carina, Victor och Mårten, är en av familjerna som fått stöd av föreningen. Oscar var nio år när cancerbeskedet slog ned hos familjen - erfarenheter som de berättade om under kvällens gala.

– Det började med att han fick ont i benen, i ryggen och så blev han trött, säger Carina Bernesand, som själv arbetar som sjuksköterska.

– Man tog blodprover och jag hade lite på känn att det var en cancersjukdom, och det konstaterades sedan på Universitetssjukhuset i Linköping efter ett benmärgsprov.

Ett drabbande besked för hela familjen, det var verkligen tufft, konstaterar Mårten.

– Kändes som livet bara rasade samman. Läkarna satte sig ned med oss för att berätta om cancerbehandlingen och vände sig framförallt till Oscar.

– Det finns inga garantier för att man överlever, sa man. Det var tuffa besked från läkarnas sida, men det går inte att linda in det heller, menar Mårten Bernesand.

Familjen Bernesand, Victor, Carina, Mårten och Oscar har inte haft en lätt vandring under tiden cancerbehandlingen pågick.
Familjen Bernesand, Victor, Carina, Mårten och Oscar har inte haft en lätt vandring under tiden cancerbehandlingen pågick. Foto: Roland Svensson

Oscars cytostatikabehandling i Linköping pågick under 1,5 år - en lång tid som föräldrarna fick tillbringa med övernattningar både på sjukhuset och på Ronald McDonald-huset - sjukskrivna för vård av allvarligt sjukt barn.

– Storebror Victor fick bo hos farmor och farfar så han kunde gå kvar i skolan, men det är klart att han fick stå tillbaka mycket under den tiden, när hela familjen drabbas.

– När Oscar var sjuk fick vi biljetter och åkband till Gröna Lund och pojkarna fick presentkort i julklapp från föreningen. Victor och jag fick åka till bilmässan på Elmia och bodde på hotell, något som inte skulle gå annars. Ekonomin slås ju i spillror under tiden.

Cancerbehandlingen tog sammanlagt 2,5 år och sista året fick Oscar flytta hem till Kalmar igen. Förra hösten var behandlingen avslutad och det firades med tårta och god mat.

– Jag ska börja med fotboll och det blir nog i Kalmar södra, ska bli kul, säger 12-årige Oscar.

Artikeltaggar

CancerKnistad hotellMänskligtSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.