Hoppa till huvudinnehållet

Extramöte hos M efter öppna kritiken – ”Vi andra i gruppen tycker inte så”

Publicerad:
Vård- och omsorgsnämnden. Theres Sahlström, (M), ordförande.
Vård- och omsorgsnämnden. Theres Sahlström, (M), ordförande. Foto: Anna Warner

Mindre än ett dygn efter Anna Bergmans kritik mot ledningen kallades partigruppen hos Moderaterna i Skövde till extramöte. Svaret blev en skrivelse undertecknad av 24 moderater i Skövde.

Debattinlägget som publiceras på SLA:s debattsida skrevs vid det hastigt sammankallade mötet förra fredagen där kritiken från Anna Bergman diskuterades. I en SLA-intervju kritiserade hon ledarskapet inom partigruppen i Skövde och berättade att hon lämnar politiken efter valet 2022.

Leder Skövde kommun genom lagspel

– Annas kritik mot ledningen och arbetssättet föranledde oss att sammankalla gruppen. När någon går ut med sådan kritik måste vi som ledning ta reda på om det är fler som tycker som hon, säger Theres Sahlström, gruppledare för Moderaterna i Skövde.

– Vi fick ett tydligt mandat från gruppen att det inte var så. Jag har ingen kommentar till vad Anna tycker, men vi andra i gruppen tycker inte så. Vi är överens om att Katarina (Jonsson) har en svår uppgift, men leder arbetet bra. Vi har bra diskussioner i gruppen med delaktighet även om delaktighet inte innebär att alla alltid får som man vill.

Vassa kritiken mot M-ledningen: ”Vi samarbetar inte särskilt bra längre”

Inte mot Bergman

Den öppna kritiken från Anna Bergman ledde till mötet där debattinlägget skrevs, men Theres Sahlström betonar att inlägget inte är riktat mot Bergman utan ska ses i ett större sammanhang. Hon menar att man under en längre tid sett ett allt hårdare debattklimat och att extramötet nu ansåg att det var dags att reagera.

– Vi märker ett tonläge där man antyder och insinuerar i syfte att skada istället för att diskutera och förbättra. Vi upplever att det är en smutskastning av framförallt Katarina, men också Moderaterna och Alliansen, säger Theres Sahlström.

Var pågår den här smutskastningen som ni ser?

– Både anonymt och öppet på insändarsidor och i Facebooktrådar, men även i fullmäktige. Hur man uttrycker sig i fullmäktige är en del, men vi ser det som en samlad bild som gradvis hårdnat genom åren. Tonläget dödar debattklimatet och är skadligt för demokratin på sikt. Vi ska tåla att bli granskade, men då måste man också var saklig i sin kritik, inte upprepat insinuera saker.

Avstår att svara

Enligt Theres Sahlström finns det politiker från alla partier som avstår från att kommentera och svara i sociala medier för att man är rädd för påhopp på person.

– Man vill diskutera sakfrågor, inte värja sig mot personangrepp.

Redan 2019 skrev samtliga gruppledare i kommunfullmäktige ett gemensamt debattinlägg där man ställde frågan vem som ska bli framtidens politiker i ett diskussionsklimat där enskilda politiker hängs ut efter demokratiska fattade beslut.

– Frågan är inte ny, men vi tycker att vi måste peka på det här igen.

Anna Bergman vill inte ge några ytterligare kommentarer.

Artikeltaggar

Katarina JonssonModeraternaPolitikSkövdeTheres Sahlström

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.