Hoppa till huvudinnehållet

Volvo ska tillverka 350 000 elmotorer i Skövde – per år

Publicerad:
Här, på fabriken i Skövde, är planen att Volvo ska tillverka 350 000 elmotorer årligen. Foto: Anna Warner/arkiv

350 000 elmotorer per år planerar Volvo Cars att, på sikt, tillverka i Skövde. Montering av motorerna blir det första steget och arbetet ska starta i vecka 4 2023.

Att Volvo Cars ska börja montera, och senare tillverka, elmotorer i Skövde har varit känt en tid, och i samrådshandlingarna inför tillståndsansökan hos mark- och miljödomstolen framgår fler detaljer.

Planen är att tillverka 350 000 elmotorer per år i Skövde, och att man i ett inledande skede börjar med montering. Under första kvartalet nästa år ska man ställa om H-fabriken, och eventuellt ytterligare lokaler, för verksamheten.

Därefter installeras och testas utrustningen inför starten av monteringen under vecka 4 2023.

Volvo söker bidrag för storsatsningVolvo Cars kommer tillverka elmotorer i Skövde - "Det är ett erkännande"500 personer för elmotormonteringen

Utökat tillstånd

Inför samrådet om ändring av det befintliga miljötillståndet har Volvo Cars anlitat IVL Svenska Miljöinstitutet till att skriva ett underlag.

Dagens tillstånd omfattar en tillverkning av 750 000 motorer eller motsvarande mängd komponenter per år. Nu ansöker företaget om tillstånd för ändring av verksamheten till att även omfatta tillverkning av elmotorer.

Utsläppen ökar inte

När det gäller miljöeffekter av den nya verksamheten bedöms den inte medföra några tillkommande utsläpp av processavloppsvatten, eller utsläpp till mark och grundvatten.

I dag ger verksamheten upphov till små mängder stoft, och vid den utrustningen finns stoftavskiljare. Den nya verksamheten kan ge ett visst bidrag av stoft, och även där ska stoftavskiljare installeras.

Miljöpåverkan kommer att beskrivas mer utförligt i den ännu inte upprättade miljökonsekvensbeskrivningen.

Inget att invända

Miljösamverkan östra Skaraborg har sagt sitt och menar att anmälan om den nya verksamheten inte föranleder några åtgärder från deras sida.

Inte heller länsstyrelsen har något att invända. Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten har avstått från att yttra sig.

Blir hyresgäst

I dokumentet från Volvo Car Corporation framgår det att företaget: ”har åtagit sig att bli ett elbilsmärke i premiumsegmentet och har som ambition att 50 procent av den globala försäljningen 2025 ska bestå av elbilar, och resten av hybrider.”

Sedan den 1 januari 2021 sker tillverkningen av förbränningsmotorer i Skövde i ett separat bolag, Powertrain Engineering Sweden AB, och man anser att det finns synergieffekter med att lägga tillverkningen av elmotorer i anslutning till tillverkningen av förbränningsmotorer.

Nye Volvochefen känner stark framtidstro

Volvo Cars blir hyresgäst hos den nya bolagsbildningen Aurobay, som motorfabriken i Skövde nu heter, och personal från Aurobay ska tillverka elmotorerna. Aurobay verkar på en global marknad där motorer och drivlinor kan marknadsföras mot fler bilfabrikanter.

Volvo Cars Skövdefabrik flyttas till globalt bolag

Artikeltaggar

AB VolvoLänsstyrelsenMiljösamverkan östra SkaraborgNäringslivSkövdeVolvo cars

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.