De fick veta mer om Skagenmålarna

Läsarnas
PUBLICERAD:
Det fantastiska Skagenljuset spred sig över salen och värmde de drygt 60-talet medlemmar, som kom till Gula villan på Aspö för att lyssna på ett föredrag om Skagenmålarna.

Skövde allmänna konstförening hade bjudit in konstvetare Eira Wold från Lidköping och hon berättade fängslande om hur kolonin med skandinaviska konstnärer startade i slutet av 1800-talet. De fick uppleva ljus, värme och lust men även svårigheter, sjukdom och ovänskap.

I över hundra år stod människan i fokus för Skagens bildkonst. På Skagen fann konstnärerna precis vad de sökte: det vidunderliga ljuset, havet, de vita sandstränderna och människorna.

Konstlivet tog fart på 1870-talet då Karl Madsen lockade dit Michael Ancher. Att Ancher gifte sig med ”Skagens dotter” Anna Bröndum och att målarna mådde gott på Bröndums krog drog igång verksamheten.

På den tiden fanns inte ens järnväg till Skagen (den kom 1940) utan alla transporter skedde med båtar eller postdiligens. Lika svårt att förstå i dag är att kvinnorna inte fick måla eller gå utbildningar. Men Anna Ancher målade ändå, med känd stor framgång.

Eira Wold hann på en timma berätta mycket om de olika konstnärerna, samtidigt som hennes man Torbjörn Wold visade diabilder.

Arrangörer av föredraget var styrelsemedlemmarna Maud Bjerklinger och Britt-Marie Alexandersson.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.