"Det är viktigt att tala om döden”

Läsarnas
PUBLICERAD:
Riksförbundet Pensionärsgemenskap besökte Fonus begravningsmuseum i Falköping.

Första veckan i november firar vi Allhelgonahelgen – en helg när vi på ett alldeles särskilt sätt minns våra nära och kära som lämnat oss. RPG, Riksförbundet Pensionärsgemenskap, anordnade då ett studiebesök vid Fonus begravningsmuseum i Falköping.

Besöket inleddes med en presentation av Fonus och dess historia. Den nuvarande fabriken startades 1972 men Fonus kistfabrik är långt ifrån den enda i Falköpings historia. Fem kisttillverkare har funnits/finns i Falköping med omnejd.

Efter presentationen guidades gruppen i museet. De fick bland annat se begravningsbilar och hästskjutsar samt rumsinteriörer från olika historiska epoker som visade hur den avlidne hade lagts för att vila före den sista hädanfärden.

Efter besöket kände deltagarna att det är viktigt att tala om döden som berör oss alla och på så vis lättare kunna möta både våra egna och våra medmänniskors tankar och funderingar.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.