Hoppa till huvudinnehållet

Nu är det jul igen – i alla fall hos slöjdarna

Publicerad:
Reporter Birthe Wetter
Birthe Wetter
birthe.wetter@mariestadstidningen.se
Ordföranden Birgitta Björling Ottosson ser fram emot Skaraborgs-slöjdarnas julmarknad. Bildkollage.
Ordföranden Birgitta Björling Ottosson ser fram emot Skaraborgs-slöjdarnas julmarknad. Bildkollage. Foto: Skaraborg NWT Media

Med mindre än en månad kvar till första advent har Skaraborgs-slöjdarna laddat upp med det som kan kallas förfest. Till helgen arrangerar de sin traditionella julmarknad i Axvall.

– Under coronatiden har vi allihop producerat mycket, säger Birgitta Björling Ottosson.

Hon är ordförande i Skaraborgs-slöjdarna och ser fram emot helgen då Axevalla folkhögskola blir högborg för lokala hantverkare. Medlemmarna i den regionala slöjdföreningen kommer att ha med sig många olika sorters arbeten, bland annat kommer textil-, keramikslöjd samt fårskinn att finnas till försäljning.

– I år har vi mest mjukslöjd, men det finns en kniv- och flera träslöjdare på plats, säger Birgitta Björling Ottosson som både broderar armband och rotslöjdar.

Nya mönster

I det gamla hantverket förvandlas rötter till exempelvis korgar, kistor och smycken. Birgitta Björling Ottosson berättar att hon likt sina slöjdkollegor under de senaste två åren haft mycket tid till att skapa nytt.

– Rotslöjden går inte att förändra så mycket men jag har tagit fram några nya mönster berättar hantverkaren.

Vid sidan av många medlemmar som varit med i Skaraborg-slöjdarna länge, är en debutant med. Magnus Larsson och hans trähantverk har blivit kvalitetsbedömd och får därefter vara med på föreningens arrangemang.

Rolf Barr, som ursprungligen kommer från Mariestad, har med sig sina snidade fåglar till Axevalla folkhögskola. Arkivbild.
Rolf Barr, som ursprungligen kommer från Mariestad, har med sig sina snidade fåglar till Axevalla folkhögskola. Arkivbild. Foto: Rikard Jansson

Utflugen Mariestadsbo

En av dem som är gammal i gamet är Rolf Barr. Sedan mars 2016 är han och de fåglar han snidar med i Skaraborgs-slöjdarna. Den självlärde trähantverkaren är född i Mariestad. För närmare fyrtio år sedan flyttade han till grannkommunen Skövde. Sitt stora fågelintresse, som började i sjuårsåldern, har hållit i sig än i dag. Att göra träskulpturer av de bevingade varelserna är hans bror skyldig till.

– Jag blev inspirerad när jag såg vad han kunde göra och började själv, sa Rolf Barr i en intervju med SLA för några år sedan i samband med att han ställde ut de verklighetstrogna träkonstverken.

– En gång trodde någon att de tittade på en uppstoppad fågel, det var lite kul.

Vid sidan av Rolf Barrs, Birgitta Björling Ottossons och de andra 18 utställarnas verk utlovas även dragspelsmusik och sång under helgen, såklart har allt anknytning till högtiden som snart står för dörren.

Artikeltaggar

AxvallFåglarHantverkJulKeramikKonstMariestadSkaraborgs slöjdarnaSkövdeSlöjdens husTextil

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.