"Vi måste se våra möjligheter”

Läsarnas
PUBLICERAD:
Vid sitt senaste månadsmöte gästades Skaraborgs senioruniversitet av Håkan Andersson. För cirka 50 personer föreläste han under temat ”När det inte blir riktigt som man tänkt sig”.

Håkan Andersson konstaterade att det oftast inte blir som man tänkt sig här i livet. Antingen beroende på för höga förväntningar eller för låga.

Ibland, menade Håkan, intalar vi oss att vi kan komma tillrätta med problemet genom planering, bättre självkontroll eller positivt tänkande. Men det kan lätt bli till en piska och vi blir stressade över att inte hinna eller mäkta med allt.

Håkan förordade att vi ska satsa lite mer på att bejaka livet som det är. Att det faktiskt består av en räcka av missräkningar och förluster. Och att det definitivt inte heller är rättvist. Att det mer handlar om tur och otur, än något annat. Vi behöver försöka bli bättre på att möta såväl de goda som de onda inslagen i livet, och vi behöver bli mer inriktade på här och nu. Se mer till våra möjligheter, det vi kan uppnå och åtgärda. Satsa ännu mer på att hjälpa andra människor och därmed göra skillnad också för oss själva.

Håkan betonade att vi behöver släppa taget om det vi inte kan ändra på, det som annars lätt gör oss bittra. Och tänka på att inte överbetona materiell trygghet, utan mer fokusera på sådant som ger oss livsmod. På att nya dagar innebär nya möjligheter, om vi tar dem tillvara.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.