Hoppa till huvudinnehållet

Filiph, 31, var på botten – följde mammas råd och söker kärleken i tv

Publicerad:
Filiph Idéhn från Lidköping är en av årets deltagare i Bachelorette Sverige.
Filiph Idéhn från Lidköping är en av årets deltagare i Bachelorette Sverige. Foto: Robert Jadenfeldt/TV4

Filiph Idéhn befann sig på en mörk plats i livet. Då blev mamma Anna räddningen – som fick 31-åringen från Lidköping att söka till Bachelorette Sverige.

– Jag tänkte att det inte går att tävla i kärlek och ville inte vara med i tv. Men jag sökte och ångrar mig inte en sekund, säger han.

Den 15 november är det premiär för Bachelorette Sverige som sänds i TV4 Play och Sjuan. I programmet får tittarna hänga med på en intensiv kärleksresa som präglas av starka känslor, hjärtekrossande rosceremonier och spännande dejter.

Totalt fick 18 kärlekstörstande män chansen att vinna Julia Franzéns hjärta. 30-åringen från Lerum är den första kvinnan att ta sig an äventyret. Hon är inte helt okänd i tv-sammanhang då hon medverkade i Robinson 2020.

Lidköpingskillen Filiph Idéhn är en av årets deltagare, men det var långt ifrån självklart att han skulle söka till programmet. Under fjolåret, när coronapandemin slog till med full kraft, drabbades Filiph hårt. Jobbet som dj och producent blev svårt att livnära sig på när alla gig ställdes in.

– Att vara dj är inte bara ett jobb utan en livsstil. När jag inte fick komma ut och möta publiken tappade jag bort mig själv och en del av min identitet. Även inkomsterna försvann i ett nafs och det gjorde att jag sakta men säkert hamnade på en mörk plats i livet.

Livet lekte för Filiph Idéhn innan coronapandemin slog till. Då jobbade han som dj under namnet ”DJ Altego” och var producent på heltid.
Livet lekte för Filiph Idéhn innan coronapandemin slog till. Då jobbade han som dj under namnet ”DJ Altego” och var producent på heltid. Foto: Privat

”Tid att dra av offerkoftan”

I samma veva gick Filiph gått upp kraftigt i vikt, något han inte trivdes med.

– Till slut kände jag att jag måste lägga det mörka och tuffa bakom mig. Så jag tog tag i allt med kost, träning och även den mentala biten. Det var hög tid att dra av sig offerkoftan.

– Under denna märkliga period flyttade jag från Jönköping till en övernattningslägenhet hemma hos mamma och pappa i Lidköping. Jag var tvungen att hålla hårt i de pengarna som fanns kvar. Jag jobbade extra på Petainer i Lidköping innan min gode vän Fredrik Ekman, som är restaurangägare, tog mig under sina vingar och lyckades skaka fram ett jobb som diskare i Sälen. Du vet, i slutändan handlar det om att överleva.

18 omtagningar

Den stora vändningen kom när mamma Anna fick syn på att Bachelorette Sverige sökte deltagare. Under flera dagar låg Anna på och tyckte att Filiph skulle skicka in sitt bidrag.

– Inte en chans, sade jag till mamma eftersom jag inte tycker man kan tävla i kärlek. Samtidigt har jag aldrig haft något sug att vara med i tv. Efter några dagar tryckte jag ändå på den där länken. Det var så extremt många frågor och det tog 3,5 timmar att svara på alla. Därefter skulle man skicka in ett kort videoklipp på sig själv. Tror att det blev 18 omtagningar innan jag nöjde mig och skickade in mitt bidrag, säger han.

30-åriga Julia Franzén var huvudpersonen i Bachelorette Sverige och hade totalt 18 kärlekstörstande män att välja bland.
30-åriga Julia Franzén var huvudpersonen i Bachelorette Sverige och hade totalt 18 kärlekstörstande män att välja bland. Foto: Robert Jadenfeldt/TV4

”Otrolig upplevelse”

Senare fick Filiph ett samtal från produktionsbolaget där han bads om att komma till Stockholm för casting. Kort därpå fick Filiph besked om att han antagits till programmet och skulle resa till inspelningsplatsen på Rhodos i Grekland.

– Programmet spelades in mellan maj och juli i år. Det var en otrolig upplevelse, även om det i perioder var rätt tufft också. Vi började med att sitta i karantän i en vecka och var tvungna att coronatesta oss var tredje dag. Sedan tycker jag att produktionen borde ha tagit hand om oss bättre. Det var lite dåligt ställt med vatten och mat den första veckan.

Samtliga deltagare bodde tillsammans i ett exklusivt hus. Det var upplagt för drama och konflikter, men enligt Filiph rådde god stämning bland killarna.

– Produktionen försökte röra om i grytan och skapa så mycket drama som möjligt. Men ingen av oss bet på det och det var förhållandevis väldigt lugnt.

”Jag fick uppfattningen att hon var en färgglad person med en stor och stark personlighet”, säger Filiph Idéhn om Julia Franzén.
”Jag fick uppfattningen att hon var en färgglad person med en stor och stark personlighet”, säger Filiph Idéhn om Julia Franzén.

Vad fick du för känsla av Julia Franzén?

– Jag hade ingen aning om att hon varit med i Robinson, utan gick helt och hållet på hennes presentationsvideo. Jag fick uppfattningen att hon är en färgglad person med en stor och stark personlighet. Ifall vi klickade visste jag att vi skulle ha kul ihop.

Varit singel i fem år

Filiph Idéhn får förstås inte avslöja några närmare detaljer om hur dejtandet med Julia gick på Rhodos. Inte heller om intresse eller kärlek uppstod emellan dem.

– Innan resan hade jag varit singel i fem år. Det var helt självmant från min sida eftersom jag givit all min tid åt musiken. Men efter att min inkomst, mitt driv och min stora kärlek till mitt jobb försvann så ville jag testa det här och det blev lite av en vändning i livet, säger han.

Närmast ska Filiph Idéhn tillbaka till Sälen och specifikt Tandådalens wärdshus där han i vinter ska bygga upp underhållningen i form av afterski, nattklubb och en festival.

Artikeltaggar

LidköpingNöje/KulturTV4

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.