Hoppa till huvudinnehållet

Klubben vägrar lämna flygplatsen – risk för juridisk strid

Publicerad:
Motorflygklubben och privat aktörer vid Skövde flygplats anser att Skövde kommun agerar oseriöst i förhandlingarna om att stänga flygplatsen. Från vänster Tomas Kraft, Urban Södergård, Tord Södergård och Christer Claesson. Foto: Per Engelbrektsson

Skövde motorflygklubb tänker inte lämna flygplatsområdet frivilligt. Istället varnar klubben och andra aktörer vid flygplatsen för en utdragen juridisk strid om rätten att vara kvar. ”Vi har avtal fram till 2029 och tänker vara kvar tills dess” säger ordförande Tomas Kraft.

Skövde kommunfullmäktige har beslutat att stänga flygplatsen och lägga ned flygplatsbolaget. Området ska bli till industrimark och kanske platsen för en batterifabrik.

Alla verksamheter på flygplatsen ska upphöra och processen med att säga upp olika avtal har inletts, men det kärvar rejält i förhandlingarna med de ideella och privata aktörerna.

Starka avtal

Skövde kommun äger marken, men har tomträttsavtal med flygklubbarna, flygserviceföretaget Södergårds och privatpersonen Christer Claesson. Avtalet ger dem rätt att ha flygplanshangar på området och rätten att nyttja flygplatsen.

Tomträttsavtalen gäller fram till 2029 och ger innehavaren ett starkt besittningsskydd som Skövde kommun nu vill häva. Den 14 oktober sade kommunen upp nyttjanderätten till flygplatsen för Södergårds flygservice.

– Nu tar vi hjälp av advokat och bestrider kommunens uppsägning. Vi är beredda att gå till domstol för att fastställa avtalet, säger Christer Claesson.

Han menar att Skövde kommun inte har kommit med några seriösa bud som syftar till att aktörerna frivilligt ska ge upp sina avtal. Bröderna Urban och Tord Södergård är inne på samma linje.

– Vi har försökt ha en dialog, förklara vår situation och diskutera en lösning, men tycker att kommunen agerat oförskämt. Mitt under sittande möte där vi försöker ha dialog drar en tjänsteman istället fram ett papper med en uppsägning, säger Tord Södergård.

Deras pappa startade flygserviceföretaget som är ett av få i landet som reparerar och underhåller flygmaskiner. De kan inte bedriva firman utan flygfält och kommer att lägga ned om flygplatsen stängs.

– Kommunen tar ifrån oss vår inkomst och det anser vi att vi måste få en ordentlig kompensation för, säger Urban.

Tänker stanna

Skövde motorflygklubbs avtal är inte uppsagt och några förhandlingar har inte inletts. Ordförande Tomas Kraft säger att man inte tänker acceptera en flytt.

– Vi har avtal fram till 2029 och vi har tagit styrelsebeslut på att vår avsikt är att vara kvar. Vi är istället beredda att ta över driften av flygfältet från 1 juli 2022 och har nyligen lämnat ett sådant erbjudande till Skövde kommun, säger Tomas Kraft.

Tomas Kraft är ordförande för Skövde motorflygklubb. Klubben har två egna flygmaskiner och ett 60-talet aktiva medlemmar varav tio äger egna flygplan. Att flytta verksamheten till Lidköping är inget alternativ menar Tomas Kraft.
Tomas Kraft är ordförande för Skövde motorflygklubb. Klubben har två egna flygmaskiner och ett 60-talet aktiva medlemmar varav tio äger egna flygplan. Att flytta verksamheten till Lidköping är inget alternativ menar Tomas Kraft. Foto: Per Engelbrektsson

Kommunledningen bedömer att en batterifabrik kan skapa tusentals arbetstillfällen i Skövde. Är det verkligen rimligt att ni ska försvåra en sådan etablering?

– Blir det verkligen skarpt läge med Northvolt kommer vi självklart medverka till att det blir en lösning. I så fall är det växelpengar i sammanhanget att lösa ut oss, men vi anser inte att kommunen hanterat det här väl. Enklast vore att kommunen löste in allt och sedan hyrde ut till oss i korta hyreskontrakt fram tills dess att en etablering kommer i så fall, säger Christer Claesson.

Kvartetten anser att kommunen borde sätta sig ned och resonera istället för att kasta ut dem utan ersättning. Det är ju tillgången till flygplatsen som är det stora värdet för aktörerna och den måste kommunen vara beredd att ersätta – eller betala för.

– Katarina Jonsson säger att det inte kommer bli något nytt flygfält i Skövde, men vi anser att det finns möjligheter att lägga en bana på annan plats i så fall.

Stor irritation

De är också irriterade sig på att kommunala tjänstepersoner har kontaktat Lidköpings kommun för att undersöka möjligheterna för flygklubben att flytta till Hovby.

– Det har man gjort utan att fråga oss först vilket är störande. Klubben fick information i augusti, men därefter har vi inte hört något konkret. Vi har inte fått något seriöst erbjudande från kommunen hur man ska hantera det här, säger Tomas Kraft.

Ytterligare en privat hangar finns på fältet. Här har kommunen nått en överenskommelse där kommunen betalar för att ägarna accepterar att tomträttsavtalet avslutas redan nu.

Tomas Kraft, Urban Södergård, Christer Claesson och Tord Södergård.
Tomas Kraft, Urban Södergård, Christer Claesson och Tord Södergård. Foto: Per Engelbrektsson

Artikeltaggar

Samhälle

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.