Hoppa till huvudinnehållet

Lotus Hotel Group tar över hotell Billingehus

Publicerad:
Strålande utsikter för hotellet menar Lars-Olof Oskarsson, ägare till Lotus hotel group, som nu tar över Billingehus.
Strålande utsikter för hotellet menar Lars-Olof Oskarsson, ägare till Lotus hotel group, som nu tar över Billingehus. Foto: Roland Svensson

Västsvenska hotellaktören Lotus Hotel Group blir nya ägare till Billingehus. Prislappen är 125 miljoner kronor.

– Skövde är en huvudort för Skaraborg och det finns stora utvecklingsmöjligheter, men Billingehus behöver omfattande renovering för att springa ikapp sig, säger nye ägaren Lars-Olof Oskarsson.

Det var en påtagligt nöjd Lars-Olof Oskarsson, ägare till familjeföretaget Lotus Hotel Group med drygt 200 anställda, som mötte media under en presskonferens på måndagseftermiddagen. Samtal och förhandlingar har pågått med norska Host under en tid och i slutet av november ska köpet skrivas under.

– Vi är ju nya i Skövde men känner oss enormt välkomna och det känns jättebra. Det är ett fantastiskt läge här och vi är förälskade i den här byggnaden, det handlar mycket om själ och hjärta och vi är glada för den här dagen, säger Lars-Olof Oskarsson.

– Det finns enorma mervärden här på berget och vi vill fortsätta i samma anda som när makarna Sandberg byggde det här en gång i tiden och även värna om arkitekturens historia.

Målet för hotellsatsningen i Skövde är bland annat att skapa en mötesplats för mellansverige, men även för Skövdeborna och Skaraborg, understryker Oskarsson. Man vill vara en lokal aktör samtidigt som man vill öka trafiken till kommunen.

Host får snart ta ned skylten när Lars-Olof Oskarsson köper anläggningen för 125 miljoner.
Host får snart ta ned skylten när Lars-Olof Oskarsson köper anläggningen för 125 miljoner. Foto: Roland Svensson

Fastigheten kommer att renoveras men några tydliga planer vad som ska göras vill man inte presentera ännu, först ska arkitekter och konsulter säga sitt om renovering och ombyggnad som fastigheten kräver.

Klart är dock att en konferens eller kongresshall ska byggas enligt det tidigare avtalet med kommunen. Host kommer fortsätta med driften av hotellet fram till slutet av februari och senare under våren kommer hotellet stängas för renovering. Ett arbete som kommer att pågå under hela 2022.

– Jag var här med farsan redan som liten grabb på 1970-talet och nu blir det kul att förverkliga en vision om den här byggnaden.

Målet är att mycket av ombyggnad och reparationer ska stå klart inför SM-veckan i Skövde som hålls i februari 2023, då mängder av besökare väntas.

– Det blir en tydlig utmaning för oss och då ska vi ha fullt hus här, men alla delar som vi vill förverkliga kanske inte är klara just då, det kan dröja mot sommaren. Men vi har inte kommit hit för att göra annat än vad jag säger.

 Lars-Olof Oskarsson samtalar med Katarina Jonsson och Tomas Fellbrant när Anders Moe och Host tackar för sig.
Lars-Olof Oskarsson samtalar med Katarina Jonsson och Tomas Fellbrant när Anders Moe och Host tackar för sig. Foto: Roland Svensson

Följer samma avtal

De nya ägarna – tillsammans med kommunstyrelsens ordförande Katarina Jonsson, kommundirektör Tomas Fellbrandt samt Anders Moe, koncernchef inom Host – samlades på Billingehus för att presenterade ägarbytet.

– Vi har ett samarbetsavtal och det innebär att det går över till den nya ägarens ansvar, i affären följer en revers med som ligger i balansräkningen. Och vi för positiva samtal hur vårt samarbete exakt kommer se ut framåt, säger Katarina Jonsson.

Lotus Hotel Group äger redan tre hotell i Sverige. Två i Göteborg och ett i Varberg; Varbergs Stadshotell & Asia Spa, Arken Hotel & Art Garden Spa (vid Göteborgs hamn) och Hôtel Eggers (i centrala Göteborg).

”Vemodigt”

Norska Host har ägt hotellet sedan 1993. Det är med vemod som man säljer anläggningen.

– Det är med sorg vi kommer att lämna hotellet, projektet och Skövde, men allt som allt är vi väldigt nöjda med transaktionen och att utvecklingsprojektet nu med största sannolikhet kommer att slutföras. Lotus är en mycket bra ägare för hotellet vidare, och vi både vill och tror på deras framgång med projektet vidare, säger vd Anders Moe.

Läs mer:

Hotell Billingehus ska säljas – avtal underskrivetKatarina Jonsson bekräftar försäljning: ”Vi hoppas att de nya ägarna ska utveckla hotellet”Billingehus: Ny ägare presenteras redan i dag – här är spekulanterna

Artikeltaggar

BillingehusNäringslivSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.