Hoppa till huvudinnehållet

Åsa anmäler händelse med dementa mamman till Ivo: ”Vill få en objektiv utredning”

Publicerad:
Åsa Magnusson har gjort en anmälan till Ivo om händelsen där hennes dementa mamma lämnades på golvet i flera timmar utan att ambulans tillkallades. Foto: Roland Svensson

Åsa Magnusson är inte nöjd med att enbart kommunen utreder den allvarliga händelsen där hennes dementa mamma lämnades på golvet i flera timmar innan ambulans larmades. ”Jag vill ha en objektiv utredning och har gjort en Ivo-anmälan”.

När hemtjänsten kom till Åsa Magnussons dementa mamma en lördag för några veckor sedan låg hon på golvet - men ingen larmade ambulans.

Det gjordes först flera timmar senare. SLA berättade om händelsen och även att Skövde kommun själva skulle utreda enligt lex Sarah. Carola Låstberg, avdelningschef hemtjänst, sade till SLA att man såg ”allvarligt på händelsen” och att man skulle gå till botten med vad som hade hänt.

Anmälde till Ivo

Men Åsa Magnusson anser inte att den utredningen är tillräcklig.

Åsas mamma lämnades på golvet av hemtjänsten: ”Omänskligt beteende”

– Jag fick veta att kommunens utredning skulle gå vidare till Ivo (Inspektionen för vård och omsorg) enbart om händelsen ansågs så allvarlig att det var nödvändigt att rapportera till Ivo. Men jag vill att Ivo ska få kännedom om det som hänt oavsett vilken bedömning kommunen gör, säger Åsa till SLA.

– Därför har jag nu gjort en egen Ivo-anmälan.

”Objektiv utredning”

I anmälan berättar om hur hennes dementa mamma blivit liggande på golvet i flera timmar utan att få hjälp.

– En kvinna från trygghetslarmet ringde och sade att mamma hade hittats på golvet och att man hade larmat ambulans. I samma samtal fick jag vet att hemtjänsten hade hittat mamma liggandes på golvet flera timmar tidigare - men eftersom mamma inte ville resa sig upp så gjorde de inget.

– Mamma kan alltså ha legat på golvet i några timmar, men det kan lika gärna vara så att hon har legat där hela natten. Jag vill att Ivo ska utreda händelsen, det känns viktigt för mig att få till en objektiv utredning.

Har blivit sämre

Åsa säger att händelsen i sig är fruktansvärd - mamman blev både nedkyld och uttorkad - men att det också känns tungt att veta att mamma legat där ensam utan att kunna ta sig upp.

– Det har även påverkat mamma på andra sätt, hon har efteråt blivit mycket sämre. Jag har fått veta från vården att tillståndet för dementa snabbt kan försämras vid en traumatisk upplevelse.

Får inte välja

Efter händelsen i bostaden för några veckor sedan vårdades mamman på Skaraborgs sjukhus, sedan hamnade hon på ett korttidsboende i kommunen.

Avdelningschefen: ”Ser allvarligt på händelsen – ska utredas”

– Hem kommer hon aldrig igen, nästa steg är att hon ska få plats på ett äldreboende. Men eftersom hon först kom till korttiden får hon enligt reglerna inte välja till vilket äldreboende hon vill.

– Så nu är risken att hon hamnar på ett av de två boenden som hon tidigare sagt att hon absolut inte vill till. Hade hon däremot först flyttat hem igen hade hon fått välja boende, sådana är reglerna. Väldigt märkligt enligt mig.

Artikeltaggar

IvoSkaraborgs sjukhusSkövdeSkövde kommunVård och omsorg

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.