Hoppa till huvudinnehållet

Avspark för Skövde filmfestival med svenska Oscarsbidraget

Publicerad:
Birgitta Karlsson, Monika Bolum, Anita Carlsson och Sune Svensson var några av cineasterna som högg in på mingelbuffén innan filmen.
Birgitta Karlsson, Monika Bolum, Anita Carlsson och Sune Svensson var några av cineasterna som högg in på mingelbuffén innan filmen. Foto: Roland Svensson

Filmen ”Tigrar” som handlar om fotbollstalangen Martin var kvällens premiärfilm när Skövde filmfestival rullade igång i kulturhuset. Dessutom fick publiken möta den Oscarsnominerade filmens regissör Ronnie Sandahl, som via en inspelning invigde filmfesten.

Som vid alla bättre filmpremiärer vankades det snittar och bubbel innan det var dags att bänka sig i biosalongen, för att titta på det svenska bidraget till Oscarsfestivalen. Falköpingsbördige Ronnie Sandahl står för både manus och regi till filmen ”Tigrar”.

Filmen bygger på Martin Bengtssons bok om sin tid som ung fotbollsspelare i italienska Inter. Bara 16 år gammal går drömmen om att få spela i en storklubb i uppfyllelse, men allt går inte som tänkt för huvudpersonen.

– Filmfestivalen är kul, det är stor variation på film och så är det en social grej när man träffar likasinnade, menar Birgitta Karlsson, Monika Bolum, Anita Carlsson och Sune Svensson, som brukar se så mycket film det går under festivalerna de besökt tidigare.

Av förklarliga orsaker låg filmfestivalen på is under förra året, men nu är föreningen tillbaka med sin 26:e filmfest i ordningen. Längtan efter biofilm var tydligen stort med tanke på publiktrycket, salongen var fullsatt under invigningsfilmen.

Vid årets upplaga visar man ett drygt 20-tal filmer, bland annat den tredje filmatiseringen av Berlin Alexanderplatz, men nu i modern tappning. Handlingen har flyttats fram, från ett sjaskigt och fattigt Berlin på 1920-talet, och till våra dagar. Festivalen avslutas den 21 november.

Artikeltaggar

FilmFilmfestivalerFöreningen Skövde FilmfestivalSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.