Hoppa till huvudinnehållet

Inga fler dolda nummer från vården

Publicerad:
Sjukvården visar numera ett växelnummer när de ringer upp patienter, istället för ett dolt nummer.
Sjukvården visar numera ett växelnummer när de ringer upp patienter, istället för ett dolt nummer. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hälso- och sjukvården har slutat ringa från dolt nummer, istället visas nu ett växelnummer.

Beslutet att ta bort dolda nummer togs efter en motion av Sverigedemokraterna.

Från och med vecka 44 slutade hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen med att ringa från dolt nummer. När vården ringer kommer istället ett växelnummer att visas.

Det var efter en motion av Sverigedemokraterna som regionfullmäktige beslutade att ta bort dolda nummer och nu har det verkställts. Det innebär att vårdsamtal som tidigare visat dolt nummer nu istället kommer att visa växelnummer 010-166 42 00 eller 010-331 22 90.

– Det finns människor som inte vill svara på dolda nummer och dolda nummer gör det svårare att veta vem som är i andra änden av telefonsamtalet. Nu blir vi tydligare gentemot invånarna och räknar med att vi kan spara tid för både patienten och vårdens verksamheter, säger Jan Kilhamn, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i regionens nättidning VGR Fokus.

Röstmeddelande

Förändringen införs för alla sjukvårdsförvaltningar. Om man ringer tillbaka till något av telefonnumren möts man av ett röstmeddelande som säger:

”Detta är ett informationsmeddelande. Du har blivit uppringd från ett telefonnummer som tillhör Västra Götalandsregionens verksamheter. Du kan inte bli framkopplad på detta telefonnummer”.

– Vårdpersonal har en begränsad möjlighet att hantera samtal så därför går det inte att ringa tillbaka till en avdelning, enskild läkare eller sjuksköterska. Men om man missat ett samtal från oss så ringer vi upp igen vid ett senare tillfälle, säger Jan Kilhamn.

Minska uteblivna besök

En förhoppning med att sluta använda dolda nummer är också att minska de uteblivna besöken i vården. Uteblivna besök kostar regionen stora summor. Om det blir tydligare för patienten att vården ringer så räknar regionen med att det ska minska risken för att besök missas.

Koncernstaben har utrett frågan om dolda nummer i samråd med Datainspektionen, Inspektionen för vård och omsorg (IVO), Socialstyrelsen och regionens kompetenscentrum för våld i nära relationer. Myndigheterna är eniga om att inga hinder finns för nummerpresentation eftersom ingen information framkommer om patientens hälsotillstånd eller vårdkontakter.

Västra Götalandsregionens kompetenscentrum om våld i nära relationer, bedömer det som en fördel att ta bort dolda nummer. Det kan skapa ångest och rädsla att bli uppringd från dolt nummer, och att personer som är utsatta för våld inte alltid vill bli uppringda av dolda nummer då detta kan skapa misstänksamhet från kontrollerande partners eftersom personen inte kan ge svar på vem som ringt.

Artikeltaggar

CoronavirusetJan KilhamnVård och omsorgVästra Götalands länVästra Götalandsregionen

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.