Efter ohållbart många stölder har Ica Maxi på Elins Esplanad bestämt sig för att stänga ner sina snabbkassor.
Det var en allvarlig situation i söndags som blev droppen som fick bägaren att rinna över.
– Då sa jag ”Nu får det fan vara nog alltså. Jag vill inte utsätta mina medarbetare för detta mer”, säger butiksägare Micke Petersson.
Ica Maxi i Skövde har under ett och ett halvt år gett Skövdebor förtroendet att själva skanna och betala sina varor i en kassörsfri snabbkassa.
Men nu har butiken fått nog av alla stölder och bedrägerier. Under måndagen beslutade de därför att stänga snabbkassan, något som P4 Skaraborg var först med att rapportera om.
– Det är blivit för mycket nu och det blir bara värre och värre. Vi ser hur det blir många, riktigt jobbiga situationer för medarbetarna. Jag vill inte utsätta medarbetarna för detta mer, säger butiksägaren Micke Petersson.
Ledsen
Han är väldigt ledsen över att beslutet drabbar de ärliga kunderna. Men det har blivit en arbetsmiljöfråga. Han har märkt att personalen tappat fokus från skötsamma kunder då de ständigt måste spana efter eventuella snattare.
– Är det så mycket begärt att betala för sina varor? Vi säger: ”Hej, vi har en affär här som säljer matvaror och tv-apparater med mera. Och här får ni ett förtroende av oss att handla själv”. Sedan finns det de som inte kan sköta det. Jag fattar inte. Hur svårt ska det va? Det kan reta mig något vansinnigt. Jag vet vad detta kostar oss, jag vet hur jobbigt det är för medarbetarna och jag vet hur tråkigt det är att inte kunna leva upp till kundernas förväntningar.
Har ni märkt en ökning det senaste, eller varför stänger snabbkassan just nu?
– Det har nog varit mycket stölder sedan start. Men det är under det senaste halvåret som vi har upptäckt fler. Det är först ni vi verkligen känner att vi har underbyggt att det är mycket bedrägerier.
"Glömmer” skanna tv-apparater
Micke har märkt att fenomenet: ”Oj, glömde jag skanna in tv:n?” har ökat.
– Då kan ju jag tycka att kunden borde se på kvittot att det blev 97 kronor, och kanske reagerat över att det inte kostade 5 097 kronor.
Men det är svårt att bevisa att det faktiskt var uppsåt bakom handlingen.
– Vi vill ju tro gott om alla våra kunder. Vi utgår alltid från att folk är ärliga. Men det är nog för naivt.
Droppen
– Vi hade en situation i söndags som blev droppen. Där det blev fysiskt ut av det.
Det var då Micke fick nog och beslutade att snabbkassan ska bort.
Kan du berätta mer om vad som hände?
– Det var en kille som bara skannat hälften av varorna. Det ser då en medarbetare vid självkassan som kallar på väktare. Killen går då ut och bryr sig inte om vad personalen säger. Personal följer med ut efter. Då vänder killen sig om och börjar hota personalen och det blir knuff och slag.
Hur ser du på att detta blir en kollektiv bestraffning?
– Man kan ju vända på det. Jag har sett kommentarer på sociala medier om detta; ”varför sätter man bara inte dit en vakt?”. Jovisst, vi har öppet mellan 07 och 22 varje dag, hur många timmar det nu blir i veckan. Vad kostar en vakt? 500 spänn i timmen? Den prislappen hamnar ju då på våra varors pris. Det drabbar ju också ärliga kunder.
Han understryker vikten av att skilja begreppen självskanning och snabbkassa. Självskanning, alltså när man tar ett handtag och går runt och blippar själv i butiken, kommer vara kvar.
Maxi har inte sammanställt hur mycket pengar de gått miste om än. Däremot vet han att butiken upptäcker tre till fyra brott om dagen och polisanmäler cirka två i veckan.
Micke Petersson hoppas det kommer en säkrare betallösning för snabbkassa i framtiden, som gör det svårare att vara anonym.