Hoppa till huvudinnehållet

Ny regleringsdamm sänker nivån: ”Vi måste ha marginal”

Publicerad:
Vattenfall är en jätte i elbranschen och har fyra vattenkraft i Göta älv.
Vattenfall är en jätte i elbranschen och har fyra vattenkraft i Göta älv. Foto: Erik Simander/TT

Vattenfall bygger en ny regleringsdamm i Lilla Edet och måste hålla ner nivån i Vänern.

– Vi måste ha en säkerhetsmarginal, säger produktionschef Magnus Carlson.

Vattenfall utför ett stort arbete i Lilla Edet, som är ett av fyra kraftverk som bolaget har vid Göta älv. En ny regleringsdamm ska byggas och just nu pågår arbetet med att torrlägga området. Därför kan inte vattnet tappas i lika stor omfattning som önskas. En alltför hög nivå skulle göra arbetet mer riskfyllt och det skulle ta längre tid.

Magnus Carlson, produktionschef.
Magnus Carlson, produktionschef.

– Vi måste hålla ner Vänerns nivå för att ha en säkerhetsmarginal mot höga nivåer om det skulle komma stora mängder regn, säger Magnus Carlson, produktionschef för Vattenfall i Göta älv.

Just nu ligger nivån på Vänern cirka 50 centimeter under fördämningsgränsen, som styrs av vattendomen från 1937.

– Om vi inte hållit med med jobbet i Lilla Edet hade vi kunnat släppa upp nivån högre.

Hur länge håller ni på med jobbet i Lilla Edet?

– Den första etappen, då vi gör en fångdamm, håller på till februari 2022. Vi fortsätter med nästa etapp 2023, då blir det motsvarande situation. Så länge vi håller på med arbetet i Lilla Edet blir det svårt att uppnå det som kallas en naturanpassad strategi med en mer fluktuerande nivå. Vi vågar inte släppa upp nivåer till den strategin.

Flera aspekter

Magnus Carlson säger att Vattenfall vill kunna producera el på ett bra sätt och nyttja Vänern som ett bra magasin. Samtidigt finns det flera intressenter kring frågan med nivån. Sjöfarten, lantbruket med invallningsföretag, dricksvattenförsörjningen i Göteborg, dammsäkerhetsfrågan och naturlivet är bara några aspekter.

Frågorna diskuteras bland annat i samarbetsorganen Vänerrådet och Vänersamarbetet.

– Det gäller att hitta en bra avvägning som alla kan acceptera. Vi måste enas runt en bra kompromiss. Det gäller att skynda långsamt och lyssna på alla parter.

Vattenkraft

Vattenkraft är det största förnybara energislaget inom EU. Vattenfall äger och driver ett hundratal vattenkraftverk, varav de flesta finns i Sverige och en del finns i Finland, Tyskland och Nederländerna. I Göta älv har bolaget kraftverk i Olidan, Vargön, Hojum och Lilla Edet.

Vattenfalls huvudmarknader är Sverige, Tyskland, Nederländerna, Danmark och Storbritannien. Inom Vattenfallkoncernen finns cirka 20 000 anställda. Moderbolaget, Vattenfall AB, är helägt av svenska staten och har sitt huvudkontor i Solna.

Källa: Vattenfall

Artikeltaggar

Djur och naturNyheterVänernVästra Götalands länVattenfall

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.