Hultqvists inställning främjar inte freden

Insändare
PUBLICERAD:
Försvarsminister Peter Hultqvist.
Foto: Johan Nilsson/TT
Ett förslag om en EU-ledd träningsmission i Ukraina kommer från de baltiska staterna och får nu stöd av Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist, uppger Hanna Törnqvist i Ekot (16/11). Att med militära medel bidra till krigsförberedelser i Ukraina ökar spänningen mellan supermakterna USA och Ryssland. Det är äventyrligt. Det främjar inte freden.

Sverige befinner sig i ett säkerhetspolitiskt läge där USA och Ryssland står i en gränsnära bindning i Kola- och Östersjöområdet. Båda supermakterna kan lösa denna krigsklämma med politik och diplomati, trots stor upprustning med bland annat missilrobotar för försvar och anfall på den ryska sidan. Med USA och Ryssland rustade för krig nära Sverige finns det alltid en risk att analysera.

Ambassadör Krister Bringéus hade regeringens uppdrag att utreda, analysera och redogöra för innebörden av Sveriges samarbete med sina närliggande länder. Även om ”konflikt i Sveriges närområde må vara mycket osannolik”, menade han, kan ”konsekvenserna, om den likväl skulle bryta ut, riskera att bli katastrofala. Den politiska ledstjärnan måste därför vara att ge det bidrag vi kan till att detta överhuvudtaget inte inträffar.” Det är alltid freden vi bör satsa på – inte kriget, menar Bringéus.

Hultqvist bör styra sitt sinne och inse att oerhört mycket står på spel, inte minst på den ryska sidan. All svensk diplomati och politik bör ägnas åt att skapa förtroende för fred och äkta militär alliansfrihet. Militär insikt krävs för att upplysa medborgarna om vårt säkerhetspolitiska läge för fred. Hultqvist har sedan länge styrt fel.

Per Blomquist

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.