Hoppa till huvudinnehållet

Kinnekulle ring storsatsar – ska bli landets finaste racingbana: ”Kommer märkas”

Publicerad:
Reporter Jens Fritzson
Jens Fritzson
jens.fritzson@nlt.se
Inom några år ska banan och omgivningen blomstra och nå sin fulla potential.
Inom några år ska banan och omgivningen blomstra och nå sin fulla potential. Foto: Jens Fritzson

Kinnekulle ring har 52 år på nacken. Nu görs stora satsningar med målet att den ska bli Sveriges finaste racingbana.

– Det kommer märkas – och det märks faktiskt redan nu, menar Torbjörn Forsell, vd och verksamhetsansvarig på Kinnekulle ring.

Tidigare har anläggningen, som erbjuder både racing, enduro och riskutbildningar, ägts och drivits gemensamt av flera trafikskolor.

Hösten 2019 skedde en stor förändring. Då köpte entreprenörerna och racingentusiasterna Svante Andersson och sonen Ludwig Ellhage anläggningen. Redan då kom beskedet att banan skulle förfinas.

Mariestadsbon Torbjörn Forsell, som är involverad i det utvecklingsarbete som pågår, har haft olika yrkesroller inom trafiksäkerhet sedan 1990.

Torbjörn Forsell, vd och verksamhetsansvarig på Kinnekulle ring.
Torbjörn Forsell, vd och verksamhetsansvarig på Kinnekulle ring. Foto: Jens Fritzson

Hittat rätt

När han för ett år sedan fick förfrågan om att bli ansvarig på Kinnekulle ring, som har tre fastanställda, var betänketiden inte särskilt lång.

– Jag började här 1 januari år och kan säga att jag trivs och verkligen hittat rätt. Det händer något varje dag och att få träffa många människor och utveckla området med de förutsättningarna som finns är fantastiskt bra, säger han.

Ja, att det satsas många miljoner på anläggningen gör inte saken sämre. Inom några år är nämligen visionen att Kinnekulle ring ska bli landets finaste racingbana.

– De här förutsättningarna har jag aldrig varit med om tidigare. Förut har jag fått bygga upp en verksamhet från grunden. Nu finns det en hög ambition med investeringar som innebär att vi kan hålla stora racingtävlingar och en ännu högre kvalité på våra riskutbildningar.

Nyrenoverad byggnad.
Nyrenoverad byggnad. Foto: Jens Fritzson
En maskinhall under uppbyggnad.
En maskinhall under uppbyggnad. Foto: Jens Fritzson

Rejäl ombyggnad

Satsningarna för att förfina området och stärka säkerheten är flera. Alla hus i området har renoverats, det har byggts en tankstation samt en gångbro så att publik inte ska gå på banan.

En gångbro över körbanan har byggts.
En gångbro över körbanan har byggts. Foto: Jens Fritzson

För närvarande byggs en maskinhall och ljuddämpningsvall i riktning mot Kinne-Kleva som ska göra att ljudnivån sänks mellan fem och åtta decibel utanför vallen.

Det kommer att planteras många träd för att få en grönare omgivning, och vid infarten ska det sättas upp två granitstolpar.

En tankstation finns numera i området.
En tankstation finns numera i området. Foto: Jens Fritzson

– Vi har dessutom skavt av lite av den del av berget som varit lös. Där har det tidigare varit massor som rasat. För att hålla standarden på vatten och avlopp har vi också grävt nytt alltihop på området, säger Forsell och fortsätter:

– Allt som vi gör är en rejäl ombyggnation och det kommer märkas på alla sätt. Både vi och ägarna vill att det ska vara ordning och reda, och även snyggt och stilfullt. Inom tre till fem år kommer vi gjort det vi har planerat.

Flera dagar i veckan testas körskolelever på Kinnekulle ring, inte minst på halkbanan.
Flera dagar i veckan testas körskolelever på Kinnekulle ring, inte minst på halkbanan. Foto: Jens Fritzson

Stort upptagningsområde

Kinnekulle ring har ett samarbete med ett flertal trafikskolor i länet. Det är en betydande inkomstkälla.

Varje år brukar över 4 000 körskoleelever genomgå sin riskutbildning här. Upptagningsområdet sträcker sig från Skaraborg ner till orter som Bollebygd, Alingsås och Lilla Edet.

– Det är stor del av länet som kommer hit och det är vi tacksamma för. Vi försöker hålla så bra kvalité som möjligt så att behåller våra kunder.

På banan drillas även förare som är verksamma inom polisen, brandkåren, ambulansen, militären och privata företag.

En ljuddämpande vall ska göra att decibelnivån minskar utanför området.
En ljuddämpande vall ska göra att decibelnivån minskar utanför området. Foto: Jens Fritzson

Artikeltaggar

Kinne-KlevaKinnekulle ringNyheter

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.