Hoppa till huvudinnehållet

Måste inse att vi befinner oss i en kris

Publicerad:
I insändaren påtalas vikten av att minska på utsläppen av koldioxid från bilar.
I insändaren påtalas vikten av att minska på utsläppen av koldioxid från bilar. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Sedan fossila bränslen började förbrännas, har vi människor fyllt atmosfären med lika mycket koldioxid som för fyra miljoner år sedan. Då var temperaturen tre grader högre och havsnivån 20 meter högre än i dag.

Med de löften om utsläppsminskningar, som alla nationer lämnat efter Parismötet, räknar man med att temperaturen kan stiga med 2,7 grader till 2100. De människor som lever då, våra barnbarn, kommer sannolikt att få uppleva liknande fruktansvärda temperaturer och havsnivåer som översvämmar stora miljonstäder, om inte klimatkrisen hejdas nu.

Vi måste alla inse att vi befinner oss i en kris, att världen är förändrad och kommer att förändras ännu mer tills vi lyckas ställa om våra liv och samhällen.

Omställningen kommer vare sig vi vill eller inte. Men vi kan välja om den ska komma på ett planerat och någorlunda ordnat sätt eller om den ska komma oplanerat med ofattbart kaos och lidande.

Alla måste bidra och vi i Sverige kan börja med att sluta släppa ut koldioxid från den växande biltrafiken. Vi kan införa Avgift och Utdelning, som eliminerar utsläppen och ger större jämlikhet mellan land och stad och mellan mer och mindre ekonomiskt välbeställda. Avgift och Utdelning ger en klimatbonus till alla varje månad som kompensation för de ökade levnadsomkostnader som omställningen till ett utsläppsfritt samhälle medför. Klimatbonusen finansieras av en stigande avgift på koldioxidutsläppande bränslen.

Den som kör stora SUV:ar får betala mer i bränslekostnader än hen får varje månad i klimatbonus, medan den som har en liten bil eller inte kör bil alls kommer att tjäna på affären. Och en majoritet av befolkningen vinner faktiskt ekonomiskt på avgift och utdelning.

Vi vet redan tillräckligt för att ställa om och vi har tekniken. Det som saknas är modet hos politikerna att inse att vi måste förändra hela samhället och se vad som är viktigt i livet. De måste liksom vi alla inse att det är en fråga som griper över alla partigränser och måste genomsyra allt politiskt arbete.

Många är rädda för att omställningen ska bli en börda och uppoffring. Men en omställning kommer att leda till ett mänskligare samhälle med ökad livskvalitet och välfärd, där man har tid att umgås med vänner och kära. Och en blomstrande tillvaro för allt som lever på vår jord.

Framtiden blir vad vi väljer att göra den till. Så låt oss välja en framtid som räddar vår underbara planet och allt dess myllrande liv. Våra barnbarn och alla kommande barnbarn kommer att tacka oss.

Matts Hjertqvist

Klimatsvaret

Artikeltaggar

Insändare