Hoppa till huvudinnehållet

Miljönämnden: Butik i Skövde vilseleder kunder

Publicerad:
Butiken i Skövde öppnade förpackningar med kött och satte dit egen märkning. Miljönämnden har nu utfärdat ett förbud. Butiken på bilden har inget samband med texten. Foto: Mark Earthy/TT

Miljönämnden har utfärdat ett förbud mot en butik i Skövde. Anledningen är att kött saknar spårbarhet och att förpackningar med kött har öppnats, och märkts om.

När miljöinspektörer från Miljösamverkan östra Skaraborg besökte butiken framkom det att personalen bryter förpackningar med frysta livsmedel.

Man klipper bort originalmärkningen och förseglar påsarna med en egen utformad märkning. Enligt personalen innehåller den nya märkningen samma information som den ursprungliga.

Inspektörerna ville då se följesedeln för en specifik förpackning kött, men personalen hittade den inte.

Måste kunna spåras

Miljönämnden har nu utfärdat ett förbud mot butiken. De får inte sälja den aktuella typen av fryst kött och de får heller inte bryta originalförpackningarna för att sedan återförsluta dem med egen märkning.

Butiken fick också ett föreläggande och måste säkerställa spårbarheten för livsmedlen så att man kan se vilket företag det kommer från.

Vilseleder kunderna

I nämndens bedömning av ärendet står det att det finns okända risker med okända livsmedel.

Nämnden menar också att butiken vilseleder sina kunder när de bryter förpackningarna och märker om dem. Även om bäst-före-datumet är detsamma så gäller det datumet en obruten förpackning.

Bristerna i butikens verksamhet kan innebära en omedelbar fara för människors hälsa, så därför gäller föreläggandet omedelbart även om det skulle överklagas.

Artikeltaggar

MiljöMiljösamverkan östra SkaraborgSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.