Hoppa till huvudinnehållet

Ivo: ”Allvarliga risker för patientsäkerheten” – skolanställd riskerar prövotid

Publicerad:
En före detta anställd på en skola i Skövde med ansvar för elevernas hälsa riskerar att få en treårig prövotid - Ivo bedömer att personen har varit oskicklig i sitt yrke.
En före detta anställd på en skola i Skövde med ansvar för elevernas hälsa riskerar att få en treårig prövotid - Ivo bedömer att personen har varit oskicklig i sitt yrke. Foto: TT/Arkiv

En skolanställd i Skövde arbetsbefriades när det framkom att hen inte hade skött arbetsuppgifterna. Oskickligheten kan påverka patientsäkerheten anser Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, och pekar på att elever borde ha fått ytterligare vård och uppföljning. Nu riskerar personen en treårig prövotid.

Personen anställdes på en skola i Skövde med ansvar att ta hand om elevhälsan. Men hen saknade erfarenhet för just den uppgiften och säger också att den utlovade introduktionen i princip uteblev, det handlade istället om en kort överlämning. Delar av problemen ska också ha bottnat i att hen redan från start hade problem med att logga in i journalsystemet.

Upptäcktes vid kontroll

Vid en egenkontroll på skolan upptäcktes brister som kunde kopplas till personen. Hen blev direkt arbetsbefriad och en anmälan gjordes till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, där en utredningen inleddes.

Ivo bedömer att personen har varit oskicklig vid utövningen av sitt yrke och att denna oskickligheten kan befaras få betydelse för patientsäkerheten. Hen har också brutit mot dokumentationsskyldigheten i patientdatalagen, PDL. Vid egenkontrollen upptäckte ansvariga att samtliga elevers journaler var oöppnade och tomma, inga hälsobesök fanns dokumenterade och inga tidigare journaler var inlästa.

Radar upp fall

Ivo begär nu i en anmälan till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, att personen får en treårig prövotid. Ivo har i anmälan radat upp fall som rör elevers hälsa och säger att de brister som framkommer framför allt avser medicinsk handläggning, dokumentation och följsamhet till nationella basprogram och riktlinjer.

Bristerna är enligt Ivo olika allvarliga, men anser inte att bristerna var för sig i samtliga fall motiverar en anmälan om prövotid. Istället säger Ivo att det är det stora antalet brister som sammantaget visar på en allvarlighetsgrad som gör en anmälan till HSAN nödvändig.

”Allvarliga risker”

Personens försummelser i arbetet kan enligt Ivo befaras få betydelse för patientsäkerheten. ”Det rör sig om ett stort antal arbetsuppgifter som eftersatts under en längre tid och som haft inverkan på många elever. Ivo anser därför att det rör sig om allvarliga patientsäkerhetsrisker”.

Bland annat kan underlåtenheten att bedöma vaccinationsstatus, och därmed inte erbjuda vaccin enligt allmänna vaccinationsprogrammet för barn, orsaka allvarliga sjukdomstillstånd. Även bristande dokumentation kan få allvarliga konsekvenser för eleverna, säger Ivo.

När personen slutade på skolan upptäcktes säckar med strimlade minnesanteckningar. Men personen förnekar att ha något med det att göra och Ivo tar inte ställning i frågan eftersom uppgifterna går isär.

Artikeltaggar

ArbeteHSANIvoSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.