Hoppa till huvudinnehållet

Kamerabevakning införs efter stölderna – ”Vi kommer att ha nolltolerans”

Publicerad:
Reporter Per Engelbrektsson
Per Engelbrektsson
per.engelbrektsson@sla.se
Thomas Oldrell, konstchef i Skövde i kommun, berättar att kamerorna som övervakar konstmuseet har kostat 200 000 kronor att installera.
Thomas Oldrell, konstchef i Skövde i kommun, berättar att kamerorna som övervakar konstmuseet har kostat 200 000 kronor att installera. Foto: Per Engelbrektsson

Efter år av stölder och skadegörelser har Skövde konstmuseum fått nog. Nu övervakas hela museet i kulturhuset med kameror samtidigt som alla incidenter polisanmäls.

– Vi kommer att ha nolltolerans och polisanmäler alla stölder och skadegörelser i fortsättningen, säger konstchefen Thomas Oldrell.

19 övervakningskameror har installerats i konstmuseet och konsthallen under tiden verksamheten varit stängd på grund av pandemin. Besökarna informeras om övervakningen på flertalet skyltat.

Klottrade hakkors

Thomas Oldrell berättar om händelser under senare år där hakkors och könsorgan har klottrats på konstföremål och väggar. Olika objekt har stulits ut konstinstallationer.

– Det är oftast inga ekonomiskt värdefulla föremål som har försvunnit, men det skadar utställningen och installationen. Det finns en gräns när konstverket inte längre är ett verk. Man blir nedstämd och ledsen samtidigt som det påverkar både konstnären och oss om arbetar här.

Teknisk utrustning har försvunnit vid flera tillfällen. 2017 tvingades konstmuseet avbryta en utställning i förtid sedan tre datorer till ett värde av 25 000 kronor stulits ur ett teknikskåp.

Bakom konstchefen Thomas Oldrell syns delar av utställningen ”Länge leve döden” som drabbats av stölder.
Bakom konstchefen Thomas Oldrell syns delar av utställningen ”Länge leve döden” som drabbats av stölder. Foto: Per Engelbrektsson

Hårdare linje

Händelserna har blivit fler under senare år menar Thomas Oldrell som nu hoppas att den hårdare linjen ska verka avskräckande. Under oktober och november har han gjort två polisanmälningar samt lämnat in kompletteringar.

Den pågående utställningen ”Länge leve döden” har drabbats av stölder liksom en besökare som fick ytterkläder stulna i samband med ett arrangemang.

– Vi har kunnat lämna över bilder till polisen med iakttagelser som vi har noterat, säger Oldrell.

Kontrollerar dagligen

Han säger att man inte har personalresurser att övervaka allt som sker lokalerna och att beslutet att installera kamerabevakning växt fram. En åtgärd som kostat cirka 200 000 kronor.

Samtidigt införs nya rutiner där personalen vid öppning och stängning kontrollerar lokalerna.

– Upptäcker vi skadegörelse eller stölder tar vi kontakt med bevakningsföretaget som tar fram bilder från den tid då vi misstänker något skett. Vi sitter alltså inte och tittar på övervakningsbilderna, det sker först när något stulits.

Konstnären Olle Essvik har satt upp en kopia av polisanmälan om stölden i utställningen.
Konstnären Olle Essvik har satt upp en kopia av polisanmälan om stölden i utställningen. Foto: Per Engelbrektsson
En av de kameror som har installerats i konstmuseet.
En av de kameror som har installerats i konstmuseet. Foto: Per Engelbrektsson

Artikeltaggar

Kulturhuset i SkövdeNyheterPolisanmälanSkaraborgSkövdeSkövde konstmuseumThomas Oldrell

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.