Hoppa till huvudinnehållet

Kommunalrådet bekräftar – Northvolt och Volvo Cars har varit i Skövde igen

Publicerad:
Katarina Jonsson (M) bekräftar att Northvolt och Volvo Cars återigen har varit i Skövde. Hon vill inte säga vilka personer det handlar om eller om besöket, och övrig kontakt via telefon och teams, stärkt Skövdes chanser att få batterifabriken. Foto: Skaraborg NWT Media

Företrädare för Northvolt och Volvo Cars har varit på plats i Skövde även efter ”helikopterbesöket”. Det bekräftar kommunalrådet Katarina Jonsson (M) för SLA. ”Vi har löpande kontakter, det är ingen hemlighet. Det sker bland annat via fysiska besök. Vi måste vara flexibla och följsamma i denna process”.

I mitten av november var Volvo Cars och Northvolt på plats i Skövde. Några ur de stora delegationerna fick till och med en helikopterfärd över Skövde för att se staden från ovan. Katarina Jonsson (M) bekräftade att det var representanter från bolagen som var här, men ville inte säga om det handlade om toppnamn som Håkan Samuelsson, vd Volvo Cars, eller Peter Carlsson, vd Northvolt.

Jonsson bekräftar uppgifter om hemliga mötet med Northvolt och Volvo Cars

Nytt Skövdebesök

SLA har nåtts av uppgifter om att bolagen även efter ”helikopterbesöket” har varit i Skövde, även den här gången skulle det ha varit bolagens högsta ledningar.

– Vi har löpande kontakter med Volvo Cars och Northvolt, det är ingen hemlighet. Det har vi via teams, telefon och fysiska besök. Så ja, de har varit här igen, men jag vill inte säga några namn eller om det är mer än ett besök, kommenterar Katarina Jonsson.

”Flexibla och följsamma”

Att hon efter det förra mötet sade till SLA att det inte var några fler möten med bolagen inplanerade, förklarar hon så här:

Flög helikopter vid hemliga mötet – Jonsson i överläggningar med Northvolt

– Det är inte vi som planerar möten i den process som pågår. Vi måste vara flexibla och följsamma i denna process och när de vill komma hit.

Vad som sägs vid dessa löpande kontakter med bolagen vill Katarina Jonsson inte utveckla, inte heller om hon känner att Skövdes möjligheter att få batterifabriken har stärkts i och med kontakterna den senaste tiden.

Avslöjar inte

– Jag går inte alls in på vad vi pratar om, men jag vet att vi fortfarande är ett starkt kort och vi måste ha en känsla av att det ska gå bra när man är med i en sådan här process. Men jag vet inte om vi är ett av två eller tre alternativ.

– Vi vet att vi har ett bra erbjudande till bolagen och vi gör allt vi kan för att Skövde ska vara med på denna resan som har betydelse för hundra år framåt i tiden. Detta är ett historiskt vägskäl. Skövde och Skaraborg är ett starkt alternativ och vi vet att vi kan erbjuda en bra plats där batterifabriken kan byggas.

Klubben vägrar lämna flygplatsen – risk för juridisk strid

”Många informerar sig”

Jonsson nämner också att det finns ett stort intresse utifrån om platsen och om vad som händer i Skövde.

– Det är inte så att vi förhandlar med andra intressenter, men man kan säga att det är många som informerar sig.

Besked i januari

På tisdagen, i samband med en presskonferens om Volvo Cars kvartalsrapport, sade Håkan Samuelsson att bolagen förmodligen behöver mer tid att bestämma sig, att ett besked om var batterifabriken ska etableras dröjer. Samuelsson sade att man ”realistiskt sett ska kunna komma med besked i januari”.

– Det har vi fått information om och jag vet att de har haft de tankarna, säger Jonsson.

Samuelsson sade även att man nu har en ”väldigt kort lista” med alternativa etableringsorter för batterifabriken. Men även om bolagen inte gått in på vilka orter det handlar om har Dagens Nyheter tidigare haft uppgifter om att det handlar om Skövde, Göteborg och Sundsvall, även finska Vasa har nämnts liksom belgiska Gent.

Artikeltaggar

NäringslivNorthvoltSkövdeVolvo cars

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.