Hoppa till huvudinnehållet

144 miljoner till Volvo – så ska Skövdefabriken ställas om

Publicerad:
Naturvårdsverket stödjer Volvos omställning till montering och tillverkning av elmotorer, och bidrar med drygt 144 miljoner kronor. Foto: SLA/TT ARKIV

Powertrain Engineering Sweden AB får maximalt 144 607 531 kronor i klimatinvesteringsstöd från Naturvårdsverket. Pengarna ska bidra till tillverkningen av drivlinor till elfordon.

– Powertrain Engineering Sweden AB, del av Aurobay och tidigare Volvo Cars Engine, kan i dagsläget inte kommentera i detalj men med detta mångmiljonstöd ger det företaget en fantastisk möjlighet för omställning av dagens produktion för framtida affärer, skriver Elisabeth Kraft, kommunikationsansvarig på Powertrain Engineering, i en kommentar till SLA.

Volvo söker bidrag för storsatsning

Powertrain Engineering Sweden AB hade i sin ansökan till Klimatklivet uppgett att den totala investeringskostnaden för omställningen till tillverkningen av elmotorer beräknas uppgå till 361 518 828 kronor.

Tio i topp

Naturvårdsverket, som beslutar om stöd inom Klimatklivet, har nu beviljat 40 procent, det vill säga 144 607 531 kronor så att företaget ska kunna konvertera en del av sin produktionsenhet.

40 procent av den totala kostnaden är det största stöd som Klimatklivet kan bidra till, och en summa över 140 miljoner kronor är bland de tio högsta som Naturvårdsverket har beviljat sedan Klimatklivet startade 2015.

350 000 motorer

Sedan den 1 januari 2021 sker Volvo Cars tillverkning av förbränningsmotorer i Skövde i ett separat bolag, Powertrain Engineering Sweden AB, och man anser att det finns synergieffekter med att lägga tillverkningen av elmotorer i anslutning till tillverkningen av förbränningsmotorer.

Volvo ska tillverka 350 000 elmotorer i Skövde – per år

Företagets plan är att tillverka 350 000 elmotorer per år i Skövde, och att man i ett inledande skede börjar med montering. Under första kvartalet nästa år ska man ställa om H-fabriken, och eventuellt ytterligare lokaler, för verksamheten.

Stor klimatnytta

Naturvårdsverket anser att en konvertering av befintliga lokaler för att montera och tillverka elmotorer hör till de åtgärder som uppvisar störst varaktig minskning av växthusgasutsläpp per investeringskrona.

Klimatklivet är ett investeringsstöd till lokala och regionala åtgärder som minskar de klimatpåverkande utsläppen och stödet kan ges till företag, kommuner, landsting, bostadsrättsföreningar och andra organisationer.

Länsstyrelsen granskar först ansökan och lämnar ett yttrande, och därefter fattas beslutet av Naturvårdsverket.

500 personer för elmotormonteringenMetallbasen om elmotorbeskedet: ”Företag måste ha visioner”Volvo Cars kommer tillverka elmotorer i Skövde - "Det är ett erkännande"

Artikeltaggar

LänsstyrelsenMiljöNaturvårdsverketPowertrain EngineeringSkövdeVolvo cars

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.