Hoppa till huvudinnehållet

28 män avslöjade i insats mot sexhandel: ”Flertalet tidigare okända för polisen”

Publicerad:
Enligt spaningsledaren Peter Sundblad har kvinnan via en hemsida salufört sexuella tjänster, bland annat har hon gjort hembesök. Nu är 28 män misstänkta för att ha köpt sex av henne.
Enligt spaningsledaren Peter Sundblad har kvinnan via en hemsida salufört sexuella tjänster, bland annat har hon gjort hembesök. Nu är 28 män misstänkta för att ha köpt sex av henne. Foto: Rolad Svensson/Arkiv

Efter en polisinsats mot sexhandel nyligen misstänks 28 män i Skaraborg för köp av sexuell tjänst av en kvinna. Antalet köp varierar från en gång upp till 15 gånger - en Skövdebo åtalas bland annat för sexköp vid elva tillfällen och riskerar nu över 90 000 kronor i böter. Kvinnan har salufört sina tjänster via en hemsida.

Polisen hade under ett par månader tidigare i höstas spaning mot en kvinna eftersom man misstänkte att hon bedrev en omfattande prostitutionsverksamhet. Insatsen var ursprungligen ett led i en annan pågående utredning i Skaraborg gällande koppleri samt näringspenningtvätt, ärenden som rör kvinnan och en anhörig till henne.

– De ärendena vill jag i nuläget inte gå in på, säger spaningsledare Peter Sundblad vid utredningssektionen i Skaraborg.

Saluförde sextjänster

På en hemsida saluförde kvinnan enligt polisen diverse digitala tjänster av sexuell karaktär. På hemsidan ska hon även tydligt ha salufört sexuella tjänster. Återkommande kunder erbjöds lägre priser. Kunderna har kunnat komma hem till kvinnan eller så har hon mot pristillägg gjort hembesök.

I utredningen kunde polisen konstatera att stora summor har kommit in på kvinnas bankkonton de senaste åren.

Kunder identifierade

I Sverige är det inte förbjudet att sälja sexuella tjänster - däremot är det förbjudet att köpa.

Kvinnan har inte velat namnge sina kunder men i polisens utredningen gällande hennes verksamhet har man på andra sätt kunnat identifiera 28 kunder. Det handlar om män i Skaraborg, flera av dem från Skövde, i åldrarna 20 till 65 år. Endast ett fåtal av sexköparna förekommer sedan tidigare i polisens register.

– De flesta männen har erkänt brotten. Endast ett fåtal har förnekat brott och deras fall kan komma att prövas i rättegång. Jag kan heller inte utesluta att fler kan kopplas till härvan.

Skövdebo åtalas

Bland annat har en Skövdebo kunnat identifieras via konversationshistorik och swishtransaktioner.

Han åtalas nu vid Skaraborgs tingsrätt misstänkt för köp av sexuell tjänst i Skövde vid elva tillfällen, från juni 2020 till i juni i år. Kvinnan har kommit till hans bostad i Skövde och mannen har i polisförhör erkänt.

I detta ärendet kan förenklad delgivning komma att användas i tingsrätten och målet kan enligt åklagaren avgöras utan huvudförhandling. Kammaråklagare Sofia Karlssons påföljdsförslag är 200 dagsböter med en totalsumma på 92 000 kronor.

Enligt Karlsson riskerar övriga män i härvan åtal eller strafförelägganden.

Artikeltaggar

Brott & blåljusKöp av sexuella tjänsterProstitutionSkaraborgSkaraborgs tingsrättSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.