Kommunens tabbe – startade kamerabevakning utan tillstånd ”Väldigt olyckligt”

Publicerad:
Konstchefen Thomas Oldrell berättade tidigare i veckan om kameraövervakningen i konstmuseet. Nu har kamerorna stängts av sedan det uppdagats att bevakningen saknade tillstånd. Foto: Skaraborg NWT Media

Skövde kommun tvingas ta ned kamerorna i konstmuseet. Orsaken: man hade inte sökt tillstånd för övervakningen. Nu är de nya kamerorna för 200 000 kronor avstängda.

SLA rapporterade tidigare i veckan om den nya övervakningen vars syfte var att motverka stölder och skadegörelse.

Kamerabevakning införs efter stölderna – ”Vi kommer att ha nolltolerans”

Bara några dagar senare uppger kommunen att kamerorna nu är avstängda och att de kommer att monteras ner.

– Efter artikeln (i SLA) blev fler personer i kommunen inkopplade och det blev tydligt att det inte fanns något tillstånd, säger kulturchefen Jenny Skarstedt.

Ingen hade sökt

Allmänheten har tillträde till kulturhuset och bevakning kräver särskilt tillstånd av integritetsskäl. Konstenheten har inte varit ensamt om att hantera installationen av kamerorna. Flera enheter i kommunens organisation har varit inblandade, men ingen gjorde en ansökan till Integritetsskyddsmyndigheten. Det är den statliga myndighet som ser till att all bevakning följer kamerabevakningslagen.

– Alla har utgått från att tillståndet fanns på plats, men ingen hade sökt, berättar Jenny Skarstedt.

Kamerorna har suttit uppe sedan i juni, men vilka konsekvenser den olagliga övervakningen kan få för kommunen är inte känt.

–Vi har anmält händelsen och lämnat alla uppgifter till Integritetsmyndigheten, säger Skarstedt.

Övervakningsbilder har redan lämnats till polisen, men Skarstedt säger att de troligen inte kan användas i polisutredningarna om stölder.

Hon säger att det inte är troligt att kommunen i efterhand kan få tillstånd för den omfattande övervakning med 19 kameror som var tänkt. Därför är övervakningen avstängd och kamerorna kommer att monteras ned.

Bortkastade pengar

Utrustningen har kostat cirka 200 000 kronor.

– Det är ytterst beklagligt då vi har små resurser.

Jenny Skarstedt beklagar det inträffade.

– Det är oerhört ledsamt och väldigt olyckligt. Det är ingen som gjort det här avsiktligt utan det är en fungerande rutin som har saknats.

Nu kommer kommunen ta fram rutiner för att undvika liknande misstag. Samtidigt har övrig kamerabevakning i kommunens regi kontrollerats. Enligt kommunen själva finns de tillstånd för de kameror som är tillståndspliktiga.

Artikeltaggar

Nyheter

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare