Hoppa till huvudinnehållet

Nej till stora samlingar – konferens ställdes in

Publicerad:
Lena Bjugård Bränfeldt, verksamhetschef vuxenpsykiatrin, valde att ställa in en chefskonferens så fort beslutet om munskydd i vårdlokaler kom från regionen.
Lena Bjugård Bränfeldt, verksamhetschef vuxenpsykiatrin, valde att ställa in en chefskonferens så fort beslutet om munskydd i vårdlokaler kom från regionen. Foto: Bild och Media

När vuxenpsykiatrin i Skaraborg skulle få till sitt efterlängtade chefsmöte i fysisk form, så tvingades de återigen att gå tillbaka till det digitala.

Västra Götalandsregionen inför nu särskilda råd för personalen för att förhindra smittspridning. Det berör bland annat möten och samlingar som inte bör överstiga 20 personer.

Även om vuxenpsykiatrins chefskonferens som skulle hållas en måndag och tisdag på Bjertorp slott, bara skulle samla 18 deltagare, alltså inte högst 20 som är regionens nya direktiv, så valde verksamhetschef Lena Bjugård Bränfeldt ändå att ställa in kursen med hänvisning till smittspridningen.

Konferensen skulle också ha en föreläsare med.

– Det är över ett år sedan jag träffade alla. Nu ska vi flytta verksamhet och jobba på nya sätt och när restriktionerna släppte så bokade vi 13-14 december. Vi skulle ju inte åka dit för att roa oss, vi har jättemycket att planera. Det är jättetråkigt att vi inte kan samlas, säger hon.

Slutenvården inom vuxenpsykiatrin i Skaraborg ligger i dag i Falköping och i vår är planen att den ska flytta in i de nybyggda lokalerna vid Skaraborgs sjukhus i Skövde. Även öppenvården i Skövde ska flytta in.

Det var under torsdagen som Västra Götalandsregionen kom med sina nya rekommendationer där man avråder från möten och samlingar med personal över 20 personer. Något som Göteborgs-Posten (GP) och Radio Skaraborg var först att berätta om.

Ett steg före

Lena Bjugård Bränfeldt bokade dock av chefskonferensen tidigare, så fort de nya restriktionerna om munskydd i vårdlokaler kom dagen före.

– Det är klart att vi inte åker iväg när det har vänt så här snabbt, säger hon och hänvisar till den ökade smittspridningen.

De har också haft ett fall av covid-19 bland personalen och tre patienter har varit positiva den senaste månaden varav en smittats på avdelningen.

Västra Götalandsregionens presstjänst berättar i ett mejl att anledningen till de nya rekommendationerna är att det har varit en klar ökning av antalet fall av covid-19 de senaste veckorna.

Stort utbrott

Det har också funnits lokala utbrott i verksamheten och behovet av inneliggande vård på grund av covid-19 har ökat den senaste veckan. Det har till exempel varit ett stort utbrott på en personalfest på Sahlgrenska då 20 personer visade positivt för covid-19.

Begränsningen för regionens interna samlingar och möten kommer att vara 20 personer. ”Västra Götalandsregionen får generellt sett inte kräva uppvisande av vaccinationsbevis av enskild medarbetare och reglerna om vaccinationsbevis är inte tillämpliga vid sammankomster med medarbetare inom regionens förvaltningar och bolag. Därför ska sammankomster med medarbetare i sin helhet följa nationella restriktioner för ovaccinerade”, skriver regionen i sina instruktioner till personalen.

Regionen rekommenderar också distansarbete så långt som möjligt.

Rekommendationerna gäller i första hand till och med den 10 januari 2022.

Artikeltaggar

CoronavirusetVård och omsorg

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.