Hoppa till huvudinnehållet

SAIK:s resa: En lång färd som har sina likheter

Publicerad:
1970 kvalade SAIK till allsvenskan inför drygt 13 000 åskådare på Södermalms IP. Hemmamatchen mot Luleå slutade 1–1.
1970 kvalade SAIK till allsvenskan inför drygt 13 000 åskådare på Södermalms IP. Hemmamatchen mot Luleå slutade 1–1. Foto: Erica Augustsson

Skövde AIK:s har haft flera goda perioder och totalt har klubben gjort 14 säsonger i näst högsta serien.

Den första 1967 då klubben två år tidigare lyckades knyta Arne Selmosson som spelande tränare. Arne med rötter i Götene lockades till SAIK efter tio år i Italien där han representerade klubbar som Udinese, Roma och Lazio. Han kom till laget i division 4 och 1967 var det dags för spel i den näst högsta serien. Arne lämnade efter den säsongen, men utvecklingen fortsatte och 1970 var det allsvenskt kval där dock Landskrona Bois och IFK Luleå blev för svårt.

SAIK var ett topplag fram till 1974 och från den tiden finns det många minnesvärda matcher och publiksiffror som stadigt låg runt 3 000 åskådare, men 1975 trillade man ur.

Åhlund gjorde succé

Sedan dröjde det elva år igen innan det var dags igen. SAIK under ledning av Hammarbyprofilen Thom Åhlund, som hämtats från Hammarby, kvalade sig upp efter en rysare mot Holmsund. Nästan 4 000 åskådare såg den avgörande matchen där Jens Larsson avgjorde i straffläggningen. Åhlund byggde en lagmaskin bestående av uteslutande lokala spelare.

Sejouren i ettan blev dock bara ettårig den gången, men SAIK hade sedan några vassa säsonger under tränaren Christer Swärds ledning med spel i serien under allsvenskan. Laget åkte ur med Swärd, men han tog sedan upp laget igen 1994 innan han lämnade.

1995 blev sedan den senaste säsongen fram tills nu som laget spelade på nivån under den absoluta eliten. SAIK fick respass det året av Elfsborg som vann med 3–2 en mulen oktobereftermiddag.

Efter det året gick det successivt tyngre för klubben som hade en stor ekonomisk ryggsäck och Skövde AIK 2003 var laget nere i division 5. Seriesegern den gången säkrades i Grolanda.

Då hade Gudmundur Magnusson tagit över som tränare och förde laget på kortast möjliga tid till ettan.

Upplagt läge

Under Stefan Jacobssons ledning 2009 var Skövde AIK ytterst nära att nå superettan för första gången, men trots drömläge med tre omgångar kvar snuvades laget på seriesegern av Östers IF som vann på bättre målskillnad. Med facit i hand hade det räckt att ta två poäng, men det blev bara en, 0–0 mot Torslanda. Hemmamatcherna mot Lindome och Kristianstad förlorades.

SAIK fick chansen i kvalspel mot FC Trollhättan, men var aldrig nära.

Nu skriver vi 2021 och då är Skövde AIK äntligen moget att ta steget upp.

2009 var Skövde AIK mycket nära superettan. Stefan Jacobsson tränare laget med Jakob Orlow och Mårten Gustavsson som stora spelarprofiler.
2009 var Skövde AIK mycket nära superettan. Stefan Jacobsson tränare laget med Jakob Orlow och Mårten Gustavsson som stora spelarprofiler. Foto: Stig Dahlstrand

"Selmos" och "Tobbe"

Laget och ledningen har stora likheter med tidigare framgångsrika upplagor. Bra tränare och sedan ett lag med många lokalt fostrade spelare.

Det är inte utan att man drar vissa likheter mellan Arne Selmosson och Tobias Linderoth. Båda mycket meriterade som spelare med rutin från både landslag och proffsspel i storklubbar utomlands. Båda kom till Skövde och fick till en svårslagen lagmaskin med bygdens egna pojkar som grund.

Då hette stjärnorna Janne Åberg, Sture Haglund, Bengt "Blottan" Carlsson, Stig "Spiken" Talmark med flera. I år Markus Fröjd, Filip Schyberg och bröderna Viktor och Villiam Granath för att nämna några.

Artikeltaggar

FotbollSkövde AIK

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.