Hoppa till huvudinnehållet

Livregementets Husarer firade minneshögtid

Publicerad:
Major Jonas Månsson, chef för Försvarsmaktens överlevnadsskola.
Major Jonas Månsson, chef för Försvarsmaktens överlevnadsskola. Foto: Johanna S. Sjöberg

SLA:s Johanna S. Sjöberg var på plats under fredagens firande av regementets minneshögtid. Här berättar hon om den mäktiga och ibland till och med magiska morgonen.

Den fredag som ligger närmast datumet 4 december är dagen då Livregementets husarer uppmärksammar minnet av slaget vid Lund, vilket i år inföll den 3 december. Traditionsenligt är detta en dag som alla anställda på garnisonen berörs och dagen är inte lik någon annan under året.

Några minuter innan klockan var 07:00 var det knäpptyst på heden, så när som sprakandet från de eldar som tänts. Väderleken detta år var några minusgrader med ett lätt snöfall och stämningen var magisk.

– God morgon Livhusarer, hälsade regementschefen överste Ola Barvér och bröt därmed tystnaden.

– God morgon överste, ekade svaret från de cirka 400 officerare, soldater och civilanställda som bara kunde skönjas som skuggor bakom eldarna.

Efter en påminnelse om ett av de blodigaste slagen i Norden, som faktiskt spelade en avgörande roll i att svensken lyckades slå dansken, marscherade sedan ett fackeltåg taktfast genom samhället mot Garnisonskyrkan, med stöd av delar av Marinens musikkår.

Kamratföreningen stod som vanligt längs vägen vid Västra befäl inne på fästningen och det hälsades med honnör.

Delade ut utmärkelser

Avslutade i Garnisonskyrkan.
Avslutade i Garnisonskyrkan. Foto: Johanna S. Sjöberg

Väl i kyrkan höll regementspastor Olof Nylén korum, det vill säga militärgudstjänst. Regementschefen höll krigsmannabön; ”Gud bevare Konungen och Fäderneslandet”, följt av det årliga talet om den dagen 1676 då Sverige stod som segrare efter att slaget vid Lund var till ända. Historien berättar att den då blott 21-årige Konungen, som själv var den som beslutade om att anfalla Danmark, lär ha sagt ”Min krona hängde på Bielkes värjspets! Näst efter Gud hade jag min tappre Bielke samt mitt Livregemente att tacka för segern”.

Det var en något försiktig församling som sjöng med i de första psalmerna, trots att kyrkan var välfylld. När sedan den välkända psalmen ”Bered en väg för herran” tog ton, för att inte tala om nationalsången, var det en enda stor kör som högtidligt sjöng med.

Utmärkelser delades ut och regementsförvaltaren Lars Westerberg ropade upp medarbetare som tilldelas NOR, (Nit och redlighet i tjänst under 30 år), Bäste soldat, Regementets plakett och medalj.

Med en högtidlig känsla upplöses det gemensamma firandet och personalen återgick till sina respektive enheter för att inmundiga traditionsenlig tårta.

Johanna S. Sjöberg

Artikeltaggar

K3 KarlsborgKarlsborgNyheter

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.