Hoppa till huvudinnehållet

Gymnasiemässa på Arena Skövde: ”Bra chans till information”

Publicerad:
Emilia Lidén, Beatrice Johansson och Alma Jörgensen har tänkt att söka till ett vårdprogram.
Emilia Lidén, Beatrice Johansson och Alma Jörgensen har tänkt att söka till ett vårdprogram. Foto: Tobias Larsson Franzén

Lärare och elever från gymnasieskolor fanns på plats och Skaraborgs niondeklassare var inbjudna. Under tisdagen anordnades en gymnasiemässa på Arena Skövde.

Vad man ska välja till gymnasiet är en fråga som för alla niondeklassare inte är så självklar. Som en hjälp på traven anordnades en gymnasiemässa på arenan under tisdagen. Gymnasieskolor i Skövde men också i andra närliggande kommuner fanns representerade, inklusive friskolorna. Elever och lärare fanns på plats för att svara på frågor och berätta om utbildningarna.

Besökarna tog tillfället i akt och snart fylldes arenan med niondeklassare från hela Skaraborg. De under 18 år behövde inte uppvisa vaccinationspass, men alla uppmanades att hålla avstånd, vilket de stora ytorna förenklade.

Oscar Kastenman och med mamma Gunell läste på.
Oscar Kastenman och med mamma Gunell läste på. Foto: Tobias Larsson Franzén

Vissa har redan bestämt sig för vad de ska välja medan andra ännu går funderar, vilket man kan göra fram till den 1 februari då man senast ska ha skickat in sitt val. Besked om preliminär antagning kommer i mitten av april och sedan pågår en omvalsperiod fram till 15 maj. Den 25 juli ska man senast ha gett svar på sitt antagningsbesked.

– Det är ett svårt beslut som kommer att påverka ens framtid, sa Donya Karimi, och fick medhåll från flera klasskamrater som hade begett sig till mässan.

– Det är en väldigt bra chans till att få information eftersom skolorna finns samlade på ett och samma ställe, sa Teddy Johansson.

Emil Andreasson, Ishak Wizlin, Teddy Johansson, Donya Karimi och Moa Djurberg tycker att valet är svårt.
Emil Andreasson, Ishak Wizlin, Teddy Johansson, Donya Karimi och Moa Djurberg tycker att valet är svårt. Foto: Tobias Larsson Franzén

Noel Mälberg från Tibro konstaterade, efter att ha pratat med Christer Olsson och Johan Lindberg, lärare på fordon- och transportprogrammet på Gymnasium Skövde:

– Det är mycket att välja på.

Emilia Lidén, Beatrice Johansson och Alma Jörgensen har tänkt att söka till ett vård- och omsorgsprogram, och stannade till vid flera montrar för att få information.

– Det är bra att kunna få en inblick i hur eleverna ser på utbildningarna, sa de.

”Ge rättvis bild”

Filippa Mollstedt går samhällsvetenskapsprogrammet på Gymnasium Skövde och stod i montern för densamme och svarade på frågor.

– Eftersom man själv har varit här på gymnasiemässan en gång i tiden så vill jag berätta det ingen berättade för mig, och ge en rättvis bild av utbildningen utifrån ett elevperspektiv, sa hon.

Noel och Linda Mälberg pratade med Christer Olsson och Johan Lindberg från fordons- och transportprogrammet.
Noel och Linda Mälberg pratade med Christer Olsson och Johan Lindberg från fordons- och transportprogrammet. Foto: Tobias Larsson Franzén
Oskar Joob, Filippa Mollstedt och Hilde Stier fick svara på många frågor.
Oskar Joob, Filippa Mollstedt och Hilde Stier fick svara på många frågor. Foto: Tobias Larsson Franzén

Artikeltaggar

Arena SkövdeArena SkövdeGymnasieskolanMässorSkola och utbildningSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.