Hoppa till huvudinnehållet

Stoppa EU:s planer på minimilöner

Publicerad:
Byggnads Väst tycker att Sverige ska stå utanför planerna på minimilöner. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Byggnads Väst kräver att Sverige ställer sig utanför EU:s långt gångna planer på att inför minimilöner i medlemsländerna. EU har kört över Sverige och övriga länder som har ett liknande och väl fungerande system. Förslaget är ett hot mot den svenska arbetsmarknadsmodellen. Och risken är att direktivet från Europaparlamentets sysselsättningsutskott blir verklighet.

Byggnads har tillsammans med Elektrikerna, Fastighets, Målarna och Seko reagerat starkt. Men ute i Europa är tongångarna helt annorlunda. Förslaget på minimilöner vann med röstsiffrorna 37–10 i Europaparlamentet i november. Blir det verklighet kan hela den svenska modellen – där parterna själva förhandlar om lönerna – falla.

Vi inom Byggnads vet vad det innebär. I första hand kommer arbetare från andra länder att få just minimilöner, vilket på sikt hotar att stoppa löneutvecklingen för alla byggnadsarbetare i Sverige. Vi gick med i EU med löfte om att den svenska modellen ska stå orörd. Men pressen har hela tiden ökat och det senaste förslaget kan inom en snar framtid betyda att EU tar fram ett direktiv som innebär bindande regler om minimilön.

I förlängningen hotas även våra kollektivavtal.

Byggnads och satt press på svenska politiker, både i Sverige och i EU. Deras kompromissande har kört fast och vi kräver att de tar fram en plan B. Vi vill ha tydliga besked från regering, riksdag och EU-parlamentariker.

Det får bli ett slut på misslyckade kompromisser. Vi kräver ett tydligt löfte om att Sverige kommer att strunta i att införa direktivet om minimilöner med argumentet att det strider mot grundfördraget. Sedan får vi ta konsekvenserna av en eventuell stämning i EU-domstolen.

Tomas Emanuelsson

Ordförande Byggnads Väst

Per Johansson, Jörgen Frödelius, Sam Ekman, Sebastian Ritzen

Styrelsen Byggnads medlemskrets östra Skaraborg

Artikeltaggar

Debatt