Hoppa till huvudinnehållet

Södermalms IP klarar inte kraven för superettan – kommunen måste åtgärda

Publicerad:
Reporter Per Engelbrektsson
Per Engelbrektsson
per.engelbrektsson@sla.se
Discovery tv-sänder samtliga matcher från Superettan vilket kommer ställa nya krav på elljusbelysningen vid Södermalms IP. Enligt Anders Svensson, enhetschef för hallar och arenor, ska man mäta ljusstyrkan och utreda vilka insatser som behövs.
Discovery tv-sänder samtliga matcher från Superettan vilket kommer ställa nya krav på elljusbelysningen vid Södermalms IP. Enligt Anders Svensson, enhetschef för hallar och arenor, ska man mäta ljusstyrkan och utreda vilka insatser som behövs. Foto: Per Engelbrektsson

Skövde AIK-firandet är över. Nu börjar jobbet inför superettan 2022 där en nyckelfråga blir klubbens hemmaplan. Södermalms IP klarar i dag inte Svenska fotbollförbundets krav för spel på den nivån. Nu krävs miljoninvesteringar av kommunen.

Redan på måndag kommer representanter från Svenska fotbollförbundet till Skövde för att tillsammans med SAIK, polis, räddningstjänst, tv-bolaget Discovery och kommunen besiktiga Södermalms IP.

Med sig har förbundet en sju A4-sidor lång lista med krav som förbundet ställer på fotbollsarenorna i superettan.

Här är några av punkterna:

• Markvärme för planen.

• 1000 sittplatser under tak.

• 20 mediaplatser + särskilda platser för kommentator för radio och tv.

• Högre krav på planbelysningen.

• Ökad säkerhet för utövare och åskådare. Bland annat spelartunnel och avgränsningar mellan hemma- och bortasupportrar.

Förbesiktning

– Vi gör en förbesiktning på plats för att se vilka krav som är uppfyllda och vad som behöver åtgärdas, säger Pierre Blomqvist, tävlingskonsulent vid Svenska Fotbollförbundets tävlingskommitté.

Framförallt förbättringar kring säkerhet, elljuskapacitet och mediaplatser måste vara klara redan till seriepremiären i april 2022. Fotbollförbundet skriver avtal och ställer krav på Skövde AIK, men i praktiken blir det arenaägaren – kommunen – som måste genomföra upprustningen.

Vissa krav som inte hinner åtgärdas till seriestarten 2022 går att få dispens från under en treårsperiod. Men för att dispenser ska beviljas kräver förbundet skarpa politiska beslut om hur kraven ska uppfyllas.

I dag har till exempelvis allsvenska Varberg och Degerfors dispenser för sina arenor.

– För att bevilja dispenser vi vill se beslut med tids- och finansieringsplaner för de åtgärder som krävs, säger Pierre Blomqvist.

Förbereder

Skövde kommun har börjat förbereda sig.

– Vi är medvetna om kravlistan och vet att mycket kommer att behöva åtgärdas, bland annat elljuset. Vi ska genomföra mötet på måndag och därefter listas de åtgärder som måste vara klara till seriepremiären 2022 och de som går att lösa över en treårsperiod, säger Anders Svensson är enhetschef för Skövde kommun.

– För oss är det viktigt att vi gör investeringar och åtgärder som är långsiktiga, säger Svensson.

Södermalms IP väcker känslor: "Är verkligen trist"
Södermalms IP byggdes 1922. Nästa år fyller anläggningen 100 år och Anders Svensson menar att kommunen behöver tänka både kortsiktig för att få anläggningen godkänd för i superettan samtidigt och långsiktigt kring var framtiden arena ska ligga.
Södermalms IP byggdes 1922. Nästa år fyller anläggningen 100 år och Anders Svensson menar att kommunen behöver tänka både kortsiktig för att få anläggningen godkänd för i superettan samtidigt och långsiktigt kring var framtiden arena ska ligga. Foto: Per Engelbrektsson

Kräver miljonbelopp

Några investeringsmedel för att genomföra åtgärder på Södermalms IP finns inte i kommunens budget för 2022. Anders Svensson vill inte spekulera i kostnader, men det kommer med stor säkerhet att handla om ett antal miljoner kronor.

I dag finns inga pengar anslagna.

–Men vi kommer se till att det går att spela superettan på Södermalm 2022, lovar kommunalrådet Katarina Jonsson (M).

– Fritid får göra sin analys av de insatser som krävs och får sedan återkomma till kommunstyrelsen med en begäran.

Hon menar att det handlar om både kort- och långsiktiga insatser. Diskussionen om att var en framtida arena ska ligga i Skövde pågår fortfarande.

– Vi har dialog med fotbollklubbarna och deras prioritering är träningsförhållanden vintertid vilket är en sak vi utreder, säger Jonsson.

Rampen för rullstolar håller inte måttet och här finns redan en diskussion om förbättringar.
Rampen för rullstolar håller inte måttet och här finns redan en diskussion om förbättringar. Foto: Per Engelbrektsson
Högtalaranläggningen vid Södermalms IP har sett sina bästa dagar. Något som blivit tydligt vid vissa hemmatcher under året.
Högtalaranläggningen vid Södermalms IP har sett sina bästa dagar. Något som blivit tydligt vid vissa hemmatcher under året. Foto: Per Engelbrektsson

Kraven på Södermalms IP

Totalt finns det 56 punkter på listan med anläggningskriterier. Några av punkterna som nämns utöver de som nämns i artikeln:

– Sjukvårdsrum för spelare, men även för åskådare. Separat lokal för dopningskontroll.

– Planbelysningen får inte understiga 800 lux vertikalt. Kontrollmätning måste göras vartannat år.

– Trådlöst wifi för alla åskådarplatser.

– Särskild sektion för gästande supportrar. Sektioneringen ska vara godkänd av polis och räddningstjänst.

– Omklädningsrum ska innehålla fem duschar och tre toaletter.

Källa: Svenska fotbollförbundet.

Artikeltaggar

FotbollKatarina JonssonNyheterSkövdeSkövde AIKSkövde kommunSuperettanSvenska FotbollförbundetSödermalms IP

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.