Hoppa till huvudinnehållet

Sveriges regering ska bevaka svenska intressen

Publicerad:
Anders G Johansson oroas också av EU-lagstiftningen som påverkar minimilönerna i Sverige.
Anders G Johansson oroas också av EU-lagstiftningen som påverkar minimilönerna i Sverige. Foto: FREDRIK PERSSON / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Representanter för fackförbundet Byggnads uttrycker i SLA (7/12) oro för att EU-lagstiftning framledes ska diktera villkoren för de svenska minimilönerna. Jag delar deras oro. Detta skulle slå undan benen för den svenska modellen som innebär att löner i bestäms genom förhandlingar mellan arbetsgivare och fackliga organisationer. En modell som både fungerat och tjänat Sverige i allt väsentligt väl.

Dessvärre delar inte de svenska Socialdemokraterna denna oro. Det var den nyss avgångne statsministern Stefan Löfvén (S) som tog initiativet till att inrätta EU:s sociala pelare. Det var samma regeringschef som på EU-toppmötet i Göteborg skrev under de 20 principerna för ett ”socialt” Europa”. En av dessa handlade just om löner. Där grundlades och legitimerades det nu oönskade EU-direktivet.

När EU-nämnden i riksdagen för några dagar sedan tog ställning till de EU-förslag, som företrädarna för Byggnads på goda grunder kritiserar, röstade Socialdemokraterna ja. Detta trots tydlig kritik från både svenska arbetsgivare- och löntagarorganisationer. Moderaterna röstade däremot nej.

Moderaterna vill se ett avgränsat EU. EU ska angripa problem och tillvarata möjligheter som verkligen behöver hanteras gemensamt genom ett gränsöverskridande samarbete. Vi säger nej till påtvingad överstatlighet i frågor som bäst hanteras av de olika medlemsländerna eller medborgarna själva. Frågan om lönebildning hör till dessa. Moderaterna var därför starkt kritiska till de svenska Socialdemokraternas initiativ till att inrätta och utvidga den sociala pelaren i Europasamarbetet för några år sedan.

Sveriges regering ska bevaka svenska intressen. Sverige behöver en regering som vet vad den ska använda EU-samarbetet till och inte. Den som vill slå vakt om svenska intressen och värna Sverige från obefogad inblandning av EU ska låna sin röst till Moderaterna i valet 2022.

Anders G Johansson (M)

Riksdagskandidat, Skövde

Artikeltaggar

Insändare