Hoppa till huvudinnehållet

Vändningen: Kommunen öppnar för ny sportflygplats i Skövde

Publicerad:
Reporter Per Engelbrektsson
Per Engelbrektsson
per.engelbrektsson@sla.se
Tomas Kraft ordförande för Skövde Motorflygklubb hoppas på att få ett nytt flygfält att landa på i Skövde kommun. Nu ska klubben och kommunen undersöka alternativa platser.
Tomas Kraft ordförande för Skövde Motorflygklubb hoppas på att få ett nytt flygfält att landa på i Skövde kommun. Nu ska klubben och kommunen undersöka alternativa platser. Foto: Skaraborg NWT Media

Nu öppnar Skövde kommun för att bygga en ny sportflygplats. Vid ett möte med Skövde Motorflygklubb tidigare i veckan enades parterna om att undersöka alternativa platser för ett mindre flygfält.

– Vi upplevde att mötet slutade i god anda och att vi båda ska titta på möjliga platser, säger Tomas Kraft, ordförande i Skövde Motorflygklubb.

Skövde airport ska läggas ned 2022 för att bereda plats för ett industriområde, men det har kärvat i kommunens förhandlingar med de nuvarande aktörerna vid flygplatsen.

Striden om flygplatsen hårdnar – riskerar bli domstolstvist

Flyttar inte

Skövde Motorflygklubb har förkastat ett förslag att de skulle flytta verksamheten till Falköpings flygfält. Istället hävdar klubben sin rätt att vara kvar på flygplatsen fram tills att nuvarande tomträttsavtal löper ut 2029.

Positionerna har varit låsta, men efter tisdagens möte är Tomas Kraft mer optimistisk. Han säger att klubben är beredda att lämna flygplatsen i förtid om man får en fullgod ersättning.

– Att vi får pengar för hangar och klubbhus är inget värt om vi inte har en flygplats. Vi har försökt förklara det hela tiden, men nu verkar de som att man också är beredd att lyssna på oss, säger Tomas Kraft.

Han säger att man nu letar platser inom Skövde kommun där man kan anlägga en sportflygplats med 1 000 meter asfalt att starta och landa på.

Det skulle i så fall inte bli en flygplats för kommersiell drift eller tunga flygplan utan endast för klubbverksamhet. Lite som gamla flygfältet i Hasslum innan nuvarande flygplats byggdes i Locketorp.

Kan ta tid

En knäckfråga blir frågan om ett miljötillstånd för ett sportflygfält. Tillståndsprocessen kan bli utdragen.

– Det är inte som att bygga en idrottshall. Man får inte ta jordbruksmark i anspråk och ett miljötillstånd kan ta tid. Därför har vi pratat med Falköping om att hitta en lösning där, säger kommunstyrelsen ordförande Katarina Jonsson (M).

Hon vill inte beskriva det som en vändning från kommunens sida att man nu gemensamt ska leta plats för ett eventuellt nytt sportflygfält.

– Vi kanske snarare har pratat förbi varandra tidigare. Vi är måna om att hitta en lösning för föreningarna när flygplatsen stänger nästa år, men vi har ingen plats att föreslå i dag, säger Jonsson.

Artikeltaggar

NorthvoltSamhälleSkövde Airport ABSkövde flygplatsSkövde kommun

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.