Linda och Kristine slätar ut Skövdebors rynkor: ”Som att gå till frisören”

Publicerad:
Ambulansjuksköterskorna Linda Tenning och Kristine Landhager har hakat på den växande skönhetsbranschen genom att öppna egen klinik: ”detta är framtiden”, säger de. Foto: Alice Edenhed

Linda Tenning och Kristine Landhager varvar tunga pass på ambulansen med att räta ut Skövdebors rynkor.

Estetiska injektioner, som botox och fillers, har fått ett rejält uppsving under pandemin, något som duon bakom skönhetssalongen Eesomeclinic märkt av.

– Vi har ökat vår omsättning extremt mycket. Och det bara ökar hela tiden.

Under ett samtal i hängmattan sommaren 2020 beslutade ambulanskollegorna Linda Tenning och Kristine Landhager att de ska öppna en skönhetssalong.

– Vi låg och pratade om vad vi skulle göra när vi blir äldre och klokare. Vi ville göra något nytt, något som fortfarande hade med människor att göra, något kul ... och vi ville göra något tillsammans, säger Kristine.

"Vi vill förfina och restaurera", säger Kristine och Linda angående syftet med estetiska injektionsbehandlingar som botox och fillers.
"Vi vill förfina och restaurera", säger Kristine och Linda angående syftet med estetiska injektionsbehandlingar som botox och fillers. Foto: Alice Edenhed

De träffade varandra första gången för 15 år sedan när båda jobbade som sjuksköterskor på akuten.

– Vi är som Piff och Puff. Vi träffar varandra mer än vad vi träffar våra män, skrattar de.

De åkte på utbildningar, köpte en behandlingsstol av en tatuerare i Göteborg och införskaffade produkter. I oktober 2020 öppnade Eesomeclinic – då stängde samhället ner.

– Vi trodde ju att covid skulle försvinna. Men då kom puck två. Vi tänkte: ”shit”. Men vi körde på ändå. Vi började rocka loss på vår bekantskapskrets. Vi kände att om vi bara får öva så klarar vi oss. Det får gå plus minus noll.

Sedan Linda och Kristine skaffade egen lokal vid Sandtorget har de ökat sin omsättning: "och den bara ökar hela tiden", säger de.
Sedan Linda och Kristine skaffade egen lokal vid Sandtorget har de ökat sin omsättning: "och den bara ökar hela tiden", säger de. Foto: Alice Edenhed

Ambulansen

Utöver skönhetssalongen jobbar båda heltid inom ambulansen. Ett tungt jobb med nattpass och övertidsarbete. Det är tvära kast från skönhetsindustrins fina linjer.

– Ibland när vi haft ett riktigt tufft pass väntar vi med att öppna salongen. Man får skjuta på öppettiderna lite. Säkerheten går först.

Kliniken utför behandlingar där olika typer av läkemedel sprutas in under huden, för att släta ut eller forma ansiktet. Majoriteten av kunderna är kvinnor, de flesta något yngre men även 60-åringar.

Botox är ett muskelavslappnande antirynk-läkemedel som sprutas in i huden och är en av de vanligaste behandlingarna på kliniken.
Botox är ett muskelavslappnande antirynk-läkemedel som sprutas in i huden och är en av de vanligaste behandlingarna på kliniken. Foto: Alice Edenhed

– En äldre kvinna kom in och berättade att hon har levt gott och kände att det börjat hänga i ansiktet. Hon var så bekymrad. Hon skulle gifta sig och ville kunna måla sina läppar och känna sig fin inför sin blivande man. Vi sa: vi ska göra allt vi kan.

En annan yngre kvinna ringde i panik efter att ha varit på ett ”botoxparty”. Allt i ansiktet var snett och hon behövde hjälp att fixa i ordning.

Trendig bransch

Under pandemin har antalet estetiska injektionsbehandlingar skjutit i höjden, det pratas om en Zoom boom. Något som Linda och Kristine kan bekräfta, att komma förbi och fixa läpparna på lunchen är inte ovanligt.

– Vi har ökat vår omsättning extremt mycket, speciellt sedan vi flyttade till en egen lokal vid Sandtorget. Och det bara ökar hela tiden. Vi har så mycket att göra vi är väldigt tacksamma över det.

”Vi använder oss av insulinsprutor”, säger injektionsbehandlaren och sjuksköterskan Kristine Landhagen.
”Vi använder oss av insulinsprutor”, säger injektionsbehandlaren och sjuksköterskan Kristine Landhagen.

En behandling, oavsett om det är botox, fillers eller microneedling, kostar flera tusen kronor och behandlingarna är inte helt riskfria.

Den 1 juli 2021 trädde en ny lag i kraft som innebär att du måste vara legitimerad sjuksköterska, läkare eller tandläkare för att få utföra estetiska injektioner. Något som innebär en större trygghet vid komplikationer. Och något som Linda och Kristine tror kommer att städa upp branschen.

Fördomar

Branschen stöter ofta på fördomar, berättar Kristine.

– Du går och klipper dig. Du färgar håret. Varför gör du det för? Jo, för håret är slitet. Detta är samma sak. Detta är framtiden. Branschen har utvecklats mot mer naturliga resultat. Folk vill inte ha ankläppar längre, folk vill inte spruta in hur mycket fillers som helst, det är inte det som är syftet överhuvudtaget. Vi vill förfina och restaurera.

– Vi förstår inte varför så många vill lägga sig i vad andra gör.

Vid varje varje injektionsbehandling förs noggrann journal.
Vid varje varje injektionsbehandling förs noggrann journal.

Jakten på perfektion kan vara stressande, hur ser ni på det?

– Det är så mycket som ingår i det här området där läppar är en liten del. Mycket av det vi gör syns knappt, man ser bara fräsch ut.

Fångar ni upp de som har en uppenbar skev självbild och tipsar om annan hjälp?

– Absolut, om man skulle skrapa mer på ytan hos någon så finns det. Alla kommer hit av olika anledningar, skulle vi få en kund hit som vi märker mår psykiskt dåligt och vi känner är här av fel anledning skulle vi aldrig spruta.

Filler: består av substansen hyaluronsyra. Injiceras in under huden för att fylla ut rynkor, skapa volym eller konturera ansiktet och läpparna.

Botox: är ett muskelavslappnande medel och injiceras i muskler eller djupt in i huden. Det verkar genom att delvis blockera nervimpulser till ansiktets muskler. Resultatet blir att linjer och rynkor blir mindre synliga.

Microneedling: innebär att mycket små kirurgiska nålar används för att bilda mikroskopiska punkteringar i hudytan som stimulerar tillväxt av nytt kollagen och elastin.

Fakta: FASS och Eesomeclinic

Artikeltaggar

LäkemedelMänskligtSandtorgetSjuksköterskaSkönhetSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare