Knäpp, Knäpp knäpp - fotokonst med glimten i ögat

Publicerad:
Nu visas fotoutställning ”Knäpp, Knäpp, knäpp” med bygdefotografen Anders Karlsson på Skövde stadsmuseum. Han skildrade vardagslivet ofta med glimten i ögat. Foto: Anneli Malm

Människors vardag som det såg ut under den tidigare delen av 1900-talet visas i en ny utställning på Skövde stadsmuseum. Utställningen ”Knäpp, knäpp, knäpp” visar en del av bygdefotografen Anders Karlssons många fotografier.

Under 40 år, mellan 1920 och 1960, dokumenterade bygdefotografen Anders ”Knäpp” Karlsson människor både i vardagen och under mer festliga förhållanden, fotografier som många gånger är tagna med glimten i ögat. Han skildrade fattigdom och den tuffa vardagen men även glädjen i det enkla.

Lokalt förankrad

På cykel och senare en lättviktare åkte han runt i Västergötland och fotade människor och gårdar, många foton är lokalt förankrade i Skaraborg.

Han föddes i Tanum 1893 och flyttade runt i länet innan han slutligen hamnade i Götlunda norr om Skövde där han gick bort, 74 år gammal.

Om ”Knäpp”

Under lördagen var det vernissage för den nya utställningen på stadsmuseet där fotograferna Sigun och Gunnar Gröning berättade om Anders ”Knäpp” Karlsson, om hans gärning som fotograf men även vem han var som person. ”Knäpp” kallades han för att han knäppte med fingrarna när han ville ha uppmärksamhet inför en fotografering.

Fotograferna Sigun och Gunnar Gröning berättade om Anders Karlssons gärning och vem han var som person under vernissagen på Skövde stadsmuseum.
Fotograferna Sigun och Gunnar Gröning berättade om Anders Karlssons gärning och vem han var som person under vernissagen på Skövde stadsmuseum. Foto: Anneli Malm

Utställningen är producerad av Västergötlands museum som har runt 14 000 glasnegativ av Anders Karlsson i sin samling. Utställningen kan ses fram till den 26 februari 2022.

Det finns mycket humor i Anders Karlssons bevarade fotografier.
Det finns mycket humor i Anders Karlssons bevarade fotografier. Foto: Anneli Malm
Fotoutställning Knäpp, Knäpp, knäpp visas fram till den 26 februari.
Fotoutställning Knäpp, Knäpp, knäpp visas fram till den 26 februari. Foto: Anneli Malm

Artikeltaggar

KonstSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare