Hoppa till huvudinnehållet

Klappat och klart i julhandeln: ”Vet redan att jag har julklappar”

Publicerad:
Kristin och Erik Liljestam var nöjda efter att ha handlat de sista julklapparna.
Kristin och Erik Liljestam var nöjda efter att ha handlat de sista julklapparna. Foto: Amelie Länsberg Rylander

Julmusik i högtalarna, glitter, julklappsinslagning och ett muntert sorl på Skövdes köpcentrum. Det är ingen tvekan om att julhandeln är i full gång. SLA gjorde ett nedslag både på Elins Esplanad och Commerce och hittade många glada julhandlare.

På Elins Esplanad hade Kristin Liljegren tillsammans med sonen Erik köpt de sista julklapparna. Kristin kunde konstatera att det kändes väldigt bra och Erik visste redan att några julklappar ligger och väntar på honom.

Lite längre bort satt Lasse Nelson och vilade fötterna. Han var ute tillsammans med frun för att fixa lite julklappar. De var inte riktigt klara men några timmar till i affärer borde lösa det.

Lasse Nelson var glad för att kunna julhandla ute i butikerna igen.
Lasse Nelson var glad för att kunna julhandla ute i butikerna igen. Foto: Amelie Länsberg Rylander

Ann-Sofie Hjortmar jobbar i en inredningsbutik och menade att julrushen varit igång länge. Hon tror att det har mycket att göra med restriktionerna, lättare restriktioner ger fler besökare som stannar längre. Hon tycker absolut att det är mer att göra nu än förra året.

– Vi har haft att göra, det har varit jättekul. Det är mest julklappar nu, vi slår in julklappar så att fingrarna blöder nästan.

Ann-Sofie Hjortmar tyckte sig kunna se en ljusare trend med mer kunder under hösten.
Ann-Sofie Hjortmar tyckte sig kunna se en ljusare trend med mer kunder under hösten. Foto: Amelie Länsberg Rylander

På Commerce var det också mycket folk i rörelse. Marina Karlsson höll som bäst på att slå in lite julklappar. Hon ville inte avslöja vad hon köpt, mer än att det var till ett julklappsspel. Marina berättade att hon brukar börja med julklapparna i god tid, först på nätet för att slippa trängsel och sedan det sista i butik.

Marina Karlsson packade in det som skulle med i julklappsspelet.
Marina Karlsson packade in det som skulle med i julklappsspelet. Foto: Amelie Länsberg Rylander

Olivia Johansson jobbar med att sälja kläder och hon tycker att julrushen tagit fart senaste veckan.

– Det har varit jättemycket folk. Oftast används ju butiker mest som sista minuten-handling. Nu är det nästan bara julklappar.

Olivia Johansson tyckte att julhandeln tagit riktig fart den senaste veckan.
Olivia Johansson tyckte att julhandeln tagit riktig fart den senaste veckan. Foto: Amelie Länsberg Rylander

Vem som helst kan ju behöva fylla på energi under julhandeln, då kunde Håkan Persson hjälpa till. För 16:e året i rad stod han hela veckan innan jul och sålde julgodis till sötsugna förbipasserande. Det mest efterfrågade var små marsipantomtar, smågrisar och mintkyssar.

Håkan tycker sig se en nedåtgående trend vad gäller besökare.

– I början på december var folk sugna på julmarknader och sådant, men direkt när de varnade för trängsel för 14 dagar sen då blev det något helt annat, sade Håkan.

Små marsipantomtar, smågrisar och mintkyssar var enligt Håkan Persson det julgodis som var mest eftertraktat.
Små marsipantomtar, smågrisar och mintkyssar var enligt Håkan Persson det julgodis som var mest eftertraktat. Foto: Amelie Länsberg Rylander

Artikeltaggar

CommerceElins EsplanadHandelJulJulhandelSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.