Hoppa till huvudinnehållet

Stor ladugårdsbrand i natt – uppemot 80 kor döda

Publicerad:
Den övertända delen kommer inte kunna räddas.
Den övertända delen kommer inte kunna räddas. Foto: Torbjörn Axelsson

En ladugård i Karlsborg började av oklar anledning brinna i natt. Upp till 80 kor har omkommit i olyckan.

– Omkring 200 kor finns i, och runt om byggnaden, säger Sören Gustavsson på SOS händelseinformation.

Larmet kom klockan 02:52 och det var gårdsägaren själv som slog larm. Ingen människa har kommit till skada.

– Det finns ett hot om spridning till närliggande byggnader, säger Sören Gustavsson.

Enligt Sören Gustavsson springer det också runt en hel del kor kring ladugården. Räddningsarbetet uppges vara omfattande och beräknas ta tid. Åtta enheter från räddningstjänsten larmades till platsen.

Klockan 04:45 var räddningsarbetet främst inriktat på att minska spridningen.

– Spridningsrisken mot andra byggnader finns in men ladugården är en vinkelbyggnad med en branddörr som skiljer den brandhärjade delen åt från resten, och vi vill förhindra att elden sprids, säger Ulf Seglert, inre befäl vid räddningstjänsten Östra Skaraborg.

I den brandhärjade delen uppges omkring 70-80 kor ha dött i branden. I den andra är korna kvar och man hoppas alltså kunna rädda dem.

– Lantbrukaren mjölkar korna just nu och de är ännu inte evakuerade. Men det är ju ingen rolig situation att vara i, säger Ulf Seglert.

Ulf Seglert bekräftade även att ingen människa ska ha kommit till skada. Men den övertända delen kommer inte kunna räddas.

– Nej, den är körd och vi kommer låta den brinna ned, säger han.

Räddningstjänsten är på plats och försöker förhindra spridning.
Räddningstjänsten är på plats och försöker förhindra spridning. Foto: Torbjörn Axelsson

På onsdagsmorgonen var det ännu för tidigt att säga något om orsaken till branden men polisen kommer göra en brottsplatsundersökning.

– Vi kommer spärra av området och utreda vad som hänt, men vi har ingen misstänkt för brott i nuläget, säger Joakim Nordlund, stationsbefäl på polisen i Skövde.

Allmänfarlig vårdslöshet

Senare under morgonen inledde polisen trots allt en förundersökning gällande allmänfarlig vårdslöshet.

– Vi vet inte vad som orsakade branden, då blir det den brottsrubriceringen. Vi måste inleda en förundersökning för att senare kunna spärra av platsen. Vi har pratat med ägaren och han kommer att höras på nytt, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson för polisen i region Väst.

Polisen kommer sannolikt att behöva vänta någon dag innan man kan starta sin tekniska undersökning, med tanke på värmen.

– I väntan på att kunna inleda den tekniska undersökningen spärrar polisen av infartsvägen till gården och bistår räddningstjänsten med hjälp, säger Fuxborg.

Räddningsarbetet avslutat

Strax innan klockan nio på morgonen kunde räddningstjänsten avsluta sitt arbete.

– Det kommer brinna i brandrester en tid framöver, men det finns ingen risk för spridning. Man har grävt med grävmaskin för att få bort delar av byggnaden, berättar Henrik Svensson, inre befäl vid räddningstjänsten Östra Skaraborg.

– Vi kommer ha två män kvar för efterbevakning till och med lunch, sedan kommer ansvaret överlämnas till fastighetsägaren, fortsätter Svensson.

Det finns i nuläget ingen brottsmisstanke.

Texten kan komma att uppdateras.

Artikeltaggar

BoskapBränderBrott & blåljusKarlsborg

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.