Hoppa till huvudinnehållet

Tillbakablick på äldreomsorgen i Tibro

Publicerad:
Drönare har använts flitigt i produktionen. Bland annat över Kyrkefalla kyrka och fattigstugan som senare blev ålderdomshem.
Drönare har använts flitigt i produktionen. Bland annat över Kyrkefalla kyrka och fattigstugan som senare blev ålderdomshem. Foto: Tibro kommun

Hans-Erik Alin har gjort en historisk tillbakablick på Tibros äldreboenden. I mellandagarna visas dokumentärfilmen på bion.

Filmen om äldreomsorgens historia i Tibro kommer att visas på Biograf Vintergatan på måndag och tisdag.

Många scener är filmade med drönare och på stora duken är kommer vyerna över Tibro bättre till sin rätt, menar Hans-Erik Alin som gjort filmen.

Det är en berättelse om övergången från fattiggårdar till nybyggda ålderdomshem och sjukhem, med bekvämligheter och moderna installationer.

– Jag följer utvecklingen under 1900-talet, boende för boende, och varför det blev som det blev. Det var det jag ville berätta, säger Hans-Erik.

Utredning

Hans-Erik Alin är utredare på socialförvaltningen.
Hans-Erik Alin är utredare på socialförvaltningen. Foto: Tibro kommun

Hans-Erik Alin är utredare på socialförvaltningen och upprinnelsen till produktionen var en behovsutredning om hur många äldreboendeplatser som kommunen kommer behöva 2030.

– Det var i samband med det arbetet som jag började tänka att det skulle vara intressant att se hur det sett ut historiskt i Tibro, säger han.

– Jag höll på med film i min ungdom som ett fritidsintresse. Nu på socialförvaltningen har jag gjort korta nyhetsinslag på 2-3 min och jag har tyckt var kul att hålla på med film igen.

Det som början var tänkt som en film på 15-20 minuter växte till en timmes film.

I filmen intervjuas chefer och anställda som arbetat i Tibros äldreomsorg under olika perioder. Idén med att ha intervjuer var något som utvecklades Hans-Erik kom till honom under arbetets gång. Han tyckte det var viktigt att de som varit med kommer till tals.

En annan tid

Även vid Ransbergs kyrka fanns en fattigstuga tillika sockenstuga.
Även vid Ransbergs kyrka fanns en fattigstuga tillika sockenstuga. Foto: Tibro kommun

Filmmakaren menar att det varit en lärorik process. En fascination som väcktes hos Hans-Erik var att de som bodde på ålderdomshem var pigga och friska. De uppmuntrades helt enkelt att flytta in eftersom de uppnått en viss ålder.

– Idag är det otänkbart att låta någon bo på ålderdomshem som egentligen kan klara allt själv. Det handlade på den tiden mer om att man inte ville att de äldre skulle bo kvar på landsbygden, isolerade i hopplöst omoderna bostäder. De hade varken el eller rinnande vatten, säger han.

– Man ville att de skulle få ta del av allt det moderna som utvecklingen fört med sig.

Var man i behov av tillsyn och vård fick man plats på sjukhem.

Institutionalisering

Samtidigt fanns det mindre smickrande aspekter av dåtidens äldreomsorg. Hans-Erik har också ambitionen att visa att allt inte var bättre förr.

– Den som bodde på ett ålderdomshem för 60 år sedan, även om man var frisk och pigg, var institutionsplacerad. Det var noll hänsyn till privatliv. Kommunen hade rätt att ta hela din pension om du bodde på ett ålderdomshem, sedan delade de ut fickpengar. Tanken var att du skulle få allt tillgodosett på boendet, säger han.

– Det vill jag belysa. Man tar så mycket mer individuella hänsyn idag.

Hans-Erik hoppas att filmen kan bli ett viktigt dokument för samtiden och framtiden.

Artikeltaggar

FilmTibro kommunVård och omsorg

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.