Då kan Billingebacken öppna som tidigast

Publicerad:
Foto: Erica Augustsson/arkiv

När Billingebacken öppnas beror på väderleken. Om prognosen för nyårshelgen visar flera minusgrader avvaktar kommunen innan dess att hela backen är färdigsprutad.

Billingebacken håller på att prepareras för fartälskande utförsåkare. Men exakt när den kan öppnas är ännu inte helt klart, säger Emma Wiezell, enhetschef för Billingens fritidsområde. Ännu återstår en del snösprutning och tidigaste öppningsdatum är efter nyårshelgen.

Mycket hänger på väderprognosen, och i nästa vecka kommer man att veta närmare hur man ska göra.

Om prognosen för nyårshelgen och framåt då visar mildväder lägger man fokus på att göra färdigt den nedre halvan av backen. Då kommer de som vill åka att få förboka plats likt det bokningssystem som används för Arenabadet. Anledningen är att man då begränsar antalet åkare till 50 för att förhindra trängsel.

Skulle prognosen visa flera minusgrader kommer man att avvakta öppnandet innan dess att man har preparerat färdigt hela backen. Från den 1 januari kan kommunen åter använda vatten från Hållsdammen för snösprutning. I nuläget återanvänder man spillvatten från Dalvägens bostadsrättsförenings värmepumpsanläggning, som inte alls ger samma tryck i vattenrören.

– Nu kan vi använda två snökanoner, medan när vi tar vatten från Hållsdammen kan vi använda fem, berättar Emma.

Det senare alternativet kommer att innebära större ytor för skidåkare att röra sig på, samt att man kan använda båda liftarna, vilket underlättar trängselfrågan.

Artikeltaggar

BillingenBillingens fritidsområdeEmma WiezellFritid och livsstil

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare