Hoppa till huvudinnehållet

Delar ut stipendier ”till välartade ungdomar”

Publicerad:
Reporter Åsa Lord
Åsa Lord
asa.lord@sla.se
Bo Svensson och Kurt Kämpe uppmanar högskolestuderande ungdomar att söka stipendie från syskonen Molanders fond.
Bo Svensson och Kurt Kämpe uppmanar högskolestuderande ungdomar att söka stipendie från syskonen Molanders fond. Foto: Åsa Lord

Alla som läser eftergymnasiala utbildningar på högskolenivå och bor i någon av de församlingar som hör till fonderna, kan nu utöka sin studiekassa genom att söka stipendier.

Både när det gäller syskonen Molanders fond och Nils-Erik Johansson från Stora Röå fond handlar det om ungdomar under 30 år som kommer från Hjo stads, lands och Grevbäcks församlingar, samt från Breviks församling.

– Syskonen Erik, Carl och Edith Molander hade inga arvingar själva. Edith hade en son, Nils-Erik, som gick bort redan som ung och har en egen fond. Sedan gick hon själv bort bara ett halvår efteråt, förklarar Bo Svensson, som tillsammans med Kurt Kämpe suttit i fondens nämnd sedan den startade.

I det första testamentet som upprättades i november 1962 står att läsa att ”av fondens årliga avkastning skola 10 procent tillföra fonden och återstoden skall användas till årligen utdelade understöd åt ett lämpligt antal välartade ungdomar från Hjo stad och Bredviks socken för deras yrkesutbildning”.

Den siste av syskonen, Carl, gick bort i september 1975, varefter fonden startades i början av 1976. Den skulle bestå av tre stycken från Brevik, tre stycken folkvalda från Hjo, plus rektorn för Hjo samrealskola och kyrkoherden i Hjo.

– När det gäller de folkvalda handlade det om representanter från olika politiska partier och där var det tydligt nedskrivet vilka som fick vara med; det vill säga alla utom socialdemokrater och kommunister, berättar Kurt Kämpe.

Fantastisk ekonomisk utveckling

Utöver fonden fanns fler som fick utdelning i testamentet; till exempel fröken Saga Conselia Larsson, som ”skall erhålla tjugofemtusen kronor därest hon då fortfarande är i tjänst hos oss.”
Utöver fonden fanns fler som fick utdelning i testamentet; till exempel fröken Saga Conselia Larsson, som ”skall erhålla tjugofemtusen kronor därest hon då fortfarande är i tjänst hos oss.” Foto: Åsa Lord

Båda har varit med i stiftelsen sedan starten. Bo berättar att både Erik och Carl Molander var väldigt intresserad av fotboll.

– Jag spelade boll på den tiden och de var alltid på fotbollsmatcherna, man kände igen dem. Men jag kände dem inte mer än så, man pratade man aldrig med dem men man hörde talas om dem.

Kurt och Bo konstaterar att det är väldigt olika från år till år när det gäller antalet sökanden, men att det helt klart kan vara många fler som söker stipendierna.

– Den ekonomiska utvecklingen på det här har varit ganska fantastisk. När vi började 1976 hade vi 446 505 kronor, nu är vi uppe i sju miljoner kronor och har sammanlagt delat ut nästan fem miljoner kronor, säger Bo Svensson.

Det handlar alltså om ungdomar som inte fyllt 30 år när de börjat studera, och som studerar på högskolenivå, som kan få en extra slant under sin studietid.

– Vi kan utan tvekan få in fler som söker och hoppas att många uppmärksammar att de här fonderna finns.

Ansöker gör man genom att kontakta Kurt Kämpe, per post, mejl eller telefon.

Artikeltaggar

BrevikHjoKarlsborgSamhälleStipendier

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.