Ellinor Mårtensson har gett ut sin första barnbok

Publicerad:
Ellinor Mårtensson har debuterat som barnboksförfattare.

Ellinor Mårtensson är ytterligare ett bevis på att hennes hemstad Vimmerby är bördig grogrund för barnboksgenren.

Numera är hon tibrobo och gav i år ut sin debutbok – en historisk reseskildring av Frankrike för barn.

Efter sociologiutbildningen i Växjö flyttade Ellinor med sin sambo till hans hemtrakter. De hittade ett hus i Fröstorp utanför Tibro.

– Vi la bud och har nu bott där i fyra år och trivts jättebra, säger hon.

Hennes debutbok handlar om femåriga Maja som snurrar på en jordglob och förflyttas till platsen där fingret hamnar, nämligen Frankrike.

– Det börjar undan för undan gå upp för henne att hon inte längre är i Vimmerby. Folk pratar ett annat språk. Historiska och nutida karaktärer samexisterar på samma plats. Hon stöter på Napoleon, Edith Piaf, Coco Chanel, Jeanne d’Arc, Claude Monet. Man får absolut lära sig lite om dem, men min tanke är inte att berätta så mycket historia kring personerna. Min förhoppning är att det ska väcka ett intresse. Om föräldrarna läser den här boken för sina barn och berättar att karaktären funnits på riktigt ska det ge ringar på vattnet, säger hon.

– Det är en äventyrsbok, en barnroman. Man får också lära sig mycket. Den innehåller historia och geografi. Man kan till och med plocka upp franska fraser om man tycker det är kul. Och man kommer förmodligen få skratta mycket för det är mycket dråpligheter.

Ellinor tycker om att resa och har tågluffat i Frankrike, men betraktar sig inte som frankofil i traditionell mening.

Vad är grejen med Frankrike?

– Jag har alltid fascinerats av att titta på en jordglob eller i en kartbok, sitta och följa och se var man ska åka. Av någon anledning snöade jag in på Frankrike. Jag kollade på Amelie från Montmartre, tyckte om filmen, men blev särskilt kär i soundtracket. Jag lyssnade på dragspelsmusiken om och om igen.

Hon forskade vidare och har gjort en sorts resguide, med saker som hon själv skulle vilja göra i Frankrike.

– Men jag gjorde det i bokform och skickade dit en femåring istället, säger hon.

– Jag känner igen mig själv i henne från när jag var liten – en drömmare i sin egen värld. Om man skulle skicka henne tror jag att hon skulle klara sig ganska bra. Om en femåring skulle stöta på Napoleon – hur skulle hon då bete sig när hon ser en gubbe med lång rock med guldknappar och pirathatt? Hon skulle förmodligen tycka han var konstig. Så det blev kul att ha det perspektivet hela tiden.

Varför blev det just en barnbok?

– Jag tror att formen passar mig bättre. Jag har aldrig testat att skriva något annat, men tycker om friheten – man får använda sig av mycket fantasi, säger hon.

– Jag är en sån person som aldrig vetat vad jag ska bli. Jag har haft väldigt många intressen, så det har varit svårt att välja inriktning. Men jag har alltid tyckt om att skriva.

Bokprojekt

Ellinor funderar på att skicka ut Maja till fler länder.
Ellinor funderar på att skicka ut Maja till fler länder.

Då hon arbetade på ett boende för ensamkommande kände hon att hon började gå in i väggen och ville arbeta hemifrån. Hon började med transkribering och undertextning, vilket också frigjorde tid för hennes egna skrivande. Hon påbörjade ett bokprojekt om en pytonorm och den aktuella boken om Maja.

Från början fanns ingen tanke på att den skulle publiceras, men efter femtio sidor satte hon en deadline. Det färdiga bokmanuset skickade hon till olika förlag. Hon fick ett tiotal refuseringar, men Idus förlag ville ge ut den, till Ellinors förvåning och glädje.

I april utgavs Merci Maj! På äventyr i Frankrike, med illustrationer av Emmelie Salomonsson. Kanske blir det en uppföljare.

– Jag har inte skrivit mycket senaste halvåret, men dels har jag idén med ormen och den ska utspela sig mer i närmiljö. Jag tänker Tibro med omnejd. Jag skulle också vilja skicka Maj till andra länder och fortsätta på det temat. Blir det en nästa bok med Maj så tror jag det blir till Italien, säger Ellinor Mårtensson.

Artikeltaggar

LitteraturTibro

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare