Hoppa till huvudinnehållet

Om jätteetableringen blir i Skövde – kan skapa särskild bostadskö för fabriksanställda

Publicerad:
Om batterifabriken byggs i Skövde kan Skövdebostäder öka sin nyproduktion, bara kommunen förser bolaget med mark. Jordfräsen heter Skövdebostäders nya område i Trädgårdsstaden, där bygger man nu 68 lägenheter. Foto: Roland Svensson

En specialkö för anställda i batterifabriken - Skövdebostäder har kommit fram till att det är en möjlighet om fabriken etableras i Skövde. Ett annat sätt att lösa den heta bostadsfrågan är att skala upp nyproduktionen, men i så fall måste kommunen förse bolaget med mark.

Volvo Cars och Northvolt har ännu inte avslöjat var nya batterifabrik ska byggas. Men mycket tyder på att Skövde fortfarande är med i kampen om jättesatsningen som innebär runt 3 000 nya arbetstillfällen.

Om den skulle bli verklig finns det många frågor som skulle bli extra heta för kommunen - bostadsfrågan är en av dem.

Två svenska städer kvar i kampen batterifabriken - Skövde en av dem?

”Skapa en specialkö”

Det kommunala bostadsbolaget AB Skövdebostäder är redan i startgroparna och är förberedda på hur man ska agera om det kommer ett positivt fabriksbesked för Skövde.

Skövdebostäder kan skapa en separat bostadskö för människor som ska jobba i batterifabriken om etableringen blir aktuell i Skövde. ”Vi har den möjligheten” konstaterar bolagets ordförande Bernt Mårtensson (M).
Skövdebostäder kan skapa en separat bostadskö för människor som ska jobba i batterifabriken om etableringen blir aktuell i Skövde. ”Vi har den möjligheten” konstaterar bolagets ordförande Bernt Mårtensson (M). Foto: Rickard Eriksson/Arkiv

– Eftersom det inte finns något beslut om batterifabrikens placering har vi heller inte fattat något beslut om hur vi ska kunna bidra till att det blir fler bostäder i kommunen, vi vet inte heller exakt när det i så fall blir aktuellt, säger Bernt Mårtensson (M), ordförande i bostadsbolaget.

Locket på om Skövdes chanser: ”Aldrig pratat officiellt om speciella orter”

– Men bostadsfrågan kommer att vara väldigt viktig så vi har redan tittat på möjliga lösningar. En av dem är att skapa en specialkö för dem som ska arbeta i fabriken, vi har sett att vi rent formellt har möjligheten att göra ett sådant avsteg från kölistan. I så fall skulle vi kunna slussa en del av vårt bestånd till den kön.

40 000 i bostadskön

Men det finns ett problem - redan idag står nästan 40 000 personer i kö för en bostad hos Skövdebostäder, väntetiden på en lägenhet är 6,5 år, allt enligt statistik (siffrorna gäller den 1 oktober 2021) som Hem och Hyra tagit fram. Men enligt Mårtensson visar statistiken inte hela sanningen.

40 000 personer står i Skövdebostäders bostadskö, men bolaget räknar med att några tusen av dem är aktiva i sitt sökande.
40 000 personer står i Skövdebostäders bostadskö, men bolaget räknar med att några tusen av dem är aktiva i sitt sökande. Foto: SLA/Arkiv

– Alla som står i kön är inte aktiva i sitt sökande, jag skulle säga att det handlar om några tusen av dem. I vart fall är det så många som löpande är inne och tittar på vad som finns, då utgår vi ifrån att de söker bostad.

– Om batterifabriken byggs i Skövde måste vi hjälpa etableringen med bostäder, men samtidigt måste vi se till att göra så liten ”skada” som möjligt för de i den ordinarie kön.

Kommunalrådet bekräftar – Northvolt och Volvo Cars har varit i Skövde igen

Ökad nyproduktion

Skövdebostäder kan också - om batterifabriken byggs i Skövde - skala upp produktionen av nya bostäder de kommande åren för att möta en ökad efterfrågan.

– Det är inga problem. Vi har nu som ambition att bygga i genomsnitt 150 nya bostäder per år, just nu har vi mycket på gång med Mossagården, Jordfräsen och Bostället och vi har även med planer för byggnation i Tidan och Stöpen. Ska vi bygga mer måste kommunen bara förse oss med mer mark. Men var det skulle vara vet jag inte idag.

Rekordlång kö för kommunal tomt - 633 hushåll väntar

Artikeltaggar

AB SkövdebostäderBostad och byggenHem & HyraNorthvoltSkövdeSkövde kommunVolvo cars

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.