Hoppa till huvudinnehållet

Rekordlång kö för kommunal tomt – 633 hushåll väntar

Publicerad:
Den kommunala tomtkön är rekordlång idag. Men det är brist på kommunala tomter. ”80-90 tomter släpps från våren 2022 och ett år framåt, bland annat i Stöpen och här i Trädgårdsstaden,” säger Lennart Torstensson, Skövde kommun.
Den kommunala tomtkön är rekordlång idag. Men det är brist på kommunala tomter. ”80-90 tomter släpps från våren 2022 och ett år framåt, bland annat i Stöpen och här i Trädgårdsstaden,” säger Lennart Torstensson, Skövde kommun. Foto: Roland Svensson

Rekordmånga står i kommunens tomtkö, i mars 399 - nu 633. Antalet tomter ökar inte i alls samma takt. ”Har man plats långt bak i kön lär man få vänta några år” säger Lennart Torstensson, Skövde kommun. Om Northvolt och Volvo Cars bygger batterifabriken i Skövde är det enligt Torstensson ingen vild gissning att tomtkön kommer att öka i någon mån.

Det är många hushåll som vill bygga i Skövde. Och antalet tomter som släpps från kommunen är inte i närheten av att korta kön i någon nämnvärd omfattning.

Lennart Torstensson är planeringssekreterare i Skövde kommun. Han har haft ansvar för tomtkön i 20-talet år, med uppehåll för några år då kön hanterades av andra på samma kommunala enhet. Han är mer än insatt i kön och hur den sett ut genom åren.

Stora förändringar väntar för Skövde – om batterifabriken blir verklighet

”Otrolig ökning”

– Jag har aldrig varit med om detta - i mars när vi gjorde en avstämning fanns 399 hushåll i kön, nu är det 633. En otrolig ökning. Man kan konstatera att intresset för att bygga sin egen villa har ökat under 2020 och 2021.

Men många i kön lär få vänta i flera år för att få köpa en kommunal villatomt. Kommunen har inte många tomter att erbjuda just nu.

– Från våren 2022 och ett år framåt är tanken att det ska släppas mellan 80 och 90 tomter, bland annat i Stöpen och Trädgårdsstaden. Därefter är inga mer tomtsläpp planerade i närtid. Men trenden nu är tydlig och om den fortsätter kommer tomtkön att fortsätta öka och då behövs fler tomter.

Låg befolkningsökning

Men exakt varför kön har ökat så mycket på kort tid är oklart. Det går inte att förklara med en stor befolkningsökning i Skövde. Liksom många andra så kallade tillväxtkommuner har befolkningstillväxten varit betydligt lägre under pandemiåren 2020-2021 jämfört med åren 2017-2019.

Trädgårdsstaden växer. I närheten av gamla Törebodavägen förbereds för nio kommunala tomter som enligt planen ska släppas i maj/juni nästa år. 2023 släpps de första tomterna i etapp 4 där det totalt planeras för 50-talet småhustomter.
Trädgårdsstaden växer. I närheten av gamla Törebodavägen förbereds för nio kommunala tomter som enligt planen ska släppas i maj/juni nästa år. 2023 släpps de första tomterna i etapp 4 där det totalt planeras för 50-talet småhustomter. Foto: Roland Svensson

– Befolkningsökningen ligger på 0,4 procent det senaste året, så låg har den inte varit på väldigt länge. Det har visat sig att många yngre personer, i åldrarna 18 till 30 år, under pandemiåren har flyttat ut från Skövde kommun i högre grad än tidigare.

Om fabriken byggs

Vad som händer om batterifabriken dessutom etableras i Skövde vågar Lennart Torstensson inte spekulera för mycket i.

– Först inväntar vi givetvis beslutet om var den ska byggas. Men sedan, om det blir Skövde, är det många andra frågor som måste besvaras. Hur många jobb innebär etableringen? Hur många av dem som ska jobba där bor redan i Skövde? I närområdet? Hur många utifrån som ska jobba där vill bygga i Skövde? Men det är väl ingen vild gissning att tro att tomtkön kommer att öka i någon mån.

Kommunalrådet bekräftar – Northvolt och Volvo Cars har varit i Skövde igen

Bostadsbyggandet ökar

Totalt sett ökar byggandet i Skövde, då räknas all bostadsproduktion - enbostadshus, radhus och flerbostadshus.

– I år har det byggts 270 bostäder, vilket är 34 fler än förra året och då har vi ändå inte räknat med december. Prognosen för nästa år är runt 300 bostäder.

Det är en rejäl ökning men ändå återstår en bit till toppåren 2017 till 2019 då cirka 1 300 bostäder byggdes (424, 475 och 400).

I Skövde kommun bor idag lite drygt 57 000 personer.

Artikeltaggar

Bostad och byggenSkövdeSkövde kommun

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.