Steg mot en ljusare framtid

Insändare
PUBLICERAD:
Damerna får fortsättningsvis lika mycket ersättning som herrarna när de representerar landslaget, vilket gläder Skövde HF:s ordförande Anders Wiik.
Foto: Johan Nilsson/TT
Jag blir oerhört glad när jag läser om Svenska fotbollsförbundets beslut att spelare i herr- och damlandslaget skall få samma ersättning när er representerar Sverige.

Ett viktigt beslut i rätt riktning och som handbollen gått i bräschen för och införde 2017.

Men, det är en liten mängd tjejer som får ta del av 100% jämställdhet. I klubblagen oavsett sport så är skillnaderna horribla. Allt kopplas till publikintäkter och sponsorintäkter. Detta intresse för idrotten där män spelar har byggts upp över 100 år eller mer. Under lång tid fick inte tjejer spela eller så var det inte ”fint” för en tjej att hålla på med idrott. Men så är inte fallet idag och vi kan inte acceptera att det ska ta 100 år att komma ikapp herrarna i popularitet. Om det ens går att komma ikapp?

När man har ett systematiskt fel i samhället låter man det sällan få lösa sig själv. Det har t.ex. fackföreningarna tagit väl hand om i företagslivet där lika lön för samma arbete i princip används i samhället idag. Den företagare som inte gör detta kan anmälas för diskriminering.

Samhället brukar ta hand om systematiska fel genom att fördela mer resurser dit problemet finns och på så sätt skynda på utvecklingen. I fallet jämställdhet inom idrotten skulle det handla om att ge mer till tjejer än till killar. Är det rimligt? Ja, om du frågar mig.

I en familj med två barn så ges samma kärlek till bägge barnen. Barnen får samma förutsättningar av sina föräldrar men väljer barnen att hålla på med idrott så är det någorlunda lika tills att barnen blir seniorer. Här träffas tjejer som ”ett slag i ansiktet” i hur de värderas.

Företagen har börjat fatta vinken med jämställdhet inom idrotten och några företag vågar utrycka att de delar 50/50 mellan killar och tjejer. Men så ser det inte ut i stort. I Skövde 2019-2020 stöttades IFK Skövde Handboll, IFK Skövde Fotboll, Skövde AIK, Skövde IK och Skövde HF med 12,5 Miljoner kronor av företagen. Av detta fick Skövde HF 1/6 del. 5/6-delar gick till övriga föreningar som i princip endast är föreningar för killar. Skövde HF är den enda av dessa föreningar som någonsin har fått lyfta bucklan i ett Svenskt mästerskap och spelat sex raka finaler. Trots detta värderas tjejerna varken av publiken eller företagen med mer intresse än ovan nämnda. Jag kan inte vara missnöjd över den stöttningen vi får och får också ta ansvar över hur vi skött föreningen tidigare. Jag hoppas vi upplevs vara en ny förening nu med ett starkt varumärke som fler vill vara med och lyfta till toppen av SHE igen.

Jag är optimistisk över framtiden men förändringar måste ske. Företagen måste fundera över sina sponsringspolicys och fundera vad de bidrar med i samhället. Staten och kommunen behöver fundera på hur mycket resurser som enbart tillfaller killar så skattebetalarna (som är ca 50% kvinnor och män) får lika bra nyttjande av resurserna.

Sen behöver idrotten också ta ansvar och höja nivån på idrotten för tjejer för den har många gånger en nivå som inte är publikvänlig eller skapar intresse men hur mycket av detta är på grund av att resurserna från början är ojämställda?

Det är kanske ett moment 22 men just moment 22 är den typen av problem där staten/kommunen och företagare kan göra stor skillnad.

Jag har personligen kämpat länge för att lyfta Skövde HF och tänker fortsätta göra skillnad för tjejerna i klubben men slår gärna ett slag för tjejer i andra sporter också. Därför är jag mycket glad för fotbollslandslaget och hoppas vi får ser fler positiva förändringar inom området 2022.

Anders Wiik

Ordförande Skövde HF

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.